Liberal eyaletlerdeki kürtaj sağlayıcıları, ABD Yüksek Mahkemesi'nin prosedüre ilişkin anayasal hakkı sona erdirmesi sonrasında muhafazakar eyaletlerden gelen hasta akınına hazırlanmak için klinikleri genişletiyor. 

Planned Parenthood, California'daki birkaç kliniği büyütüyor ve Reno, Nevada'da daha büyük bir klinik inşa etmek için arazi satın aldı. Illinois'de kürtaj sağlayıcıları, kürtajın kısıtlanmasının beklendiği eyaletlerden gelen kadınlar için tıbbi bakım düzenlemeleri yapmaya yardımcı olmak için bir lojistik merkez kurdu.

Klinik operatörleri, yaz başında beklenen bir Yüksek Mahkeme kararı öncesinde Minnesota, New York ve Virginia'da da hizmetleri artırdıklarını söyledi. Birçok mahkeme gözlemcisi, altı adaletli muhafazakar çoğunluğun , kürtajı ülke çapında yasal hale getiren 1973 Roe v. Wade kararını zayıflatacağına veya bozacağına inanıyor.

Mahkemenin kararı, kamuoyu yoklamalarının Amerikalıların çoğunluğunun prosedürün tüm veya çoğu durumda yasal olması gerektiğine inandığını göstermesine rağmen konunun siyasi olarak bölücü olmaya devam ettiği Amerika Birleşik Devletleri'nde kürtaja erişimi önemli ölçüde azaltabilir.

Zelenski'den Çin'e çağrı: Ne kadar çok ülke olursa... Zelenski'den Çin'e çağrı: Ne kadar çok ülke olursa...

Roe'yu devirme kararı, çoğunlukla Ortabatı, Güney ve Batı'nın bazı bölgelerinde olmak üzere 26 eyalette kürtaj hakkını sona erdiren yasaları tetikleyecektir. Ayrıca, kürtaj karşıtlarını, yasal kaldığı eyaletlerde kısıtlamalar aramaya teşvik edecektir.

Planlı Ebeveynlik bölümünün kürtaj hizmetlerinden sorumlu tıbbi direktörü Dr. Jessica Hamilton, "Roe sonrası bu dünyaya hazırlanıyoruz ve ülkenin her yerinden hastalar için güvenlik ağı olmaya devam etmeye hazırlanıyoruz" dedi. 

Hamilton, protestocular dışarıda yürürken örgütün kliniğinde kürtaj bakımı arayan hastaları tedavi ediyor. Haftada iki gün, pratisyen hemşireler, doktor asistanları ve tıp öğrencileri doktorlarla birlikte çalışır ve eğitim verir, sağlayıcıların saflarını derinleştirir.

California Valisi Gavin Newsom, eyaletin kürtaj isteyen ABD'li kadınlar için bir "kutsal alan" olacağına söz verdi. Yine de bölücü siyaset, bu ve diğer ağır demokratik devletlerde bile erişimi korumak ve genişletmek için karmaşık çabalara sahip.

California'nın daha muhafazakar Central Valley bölgesini de içeren Planned Parenthood bölümünün başkanı Stacy Cross, kürtaj karşıtlarının Visalia'daki bir kliniği genişletme planlarını engelleyebileceğinden endişe ediyor.

Kentin planlama komisyonu Aralık ayında klinik için daha büyük bir alanı onayladığından, kürtaj karşıtları, belediye meclisi gelecek ay bir toplantıda projeyi değerlendirdiğinde protestocuları projeye karşı konuşmaya çağırdılar.

Planned Parenthood sözcüsü, Reno'da yeni bir klinik için planlanan sitenin adresinin güvenlik ve güvenlik nedenleriyle açıklanmadığını söyledi.

Roe'nun devrilmesi veya zayıflaması durumunda, kürtaj karşıtı savunucular, 50 eyalette konuyla ilgili artan aktivizm görmeyi beklediklerini söyledi.

Kürtaj karşıtı bir örgüt olan Ulusal Yaşam Hakkı'nın başkanı Carol Tobias, "Her iki tarafın da ellerinden geleni yaptığını göreceksiniz" dedi.

Kürtaj Çevresinde 'GERÇEK STIGMA'

Bir üreme hakları araştırma ve politika kuruluşu olan Guttmacher Enstitüsü'ne göre, geçen yıl eyaletler kürtaja korumalardan 10 kat daha fazla kısıtlama getirdi.

Guttmacher'de devlet politikası uzmanı Elizabeth Nash, "Ülke genelinde, hatta ilerici alanlarda bile kürtaj konusunda gerçek bir damgalama var" dedi. Roe yerleşik yasa olarak, soldaki birçok politikacı, yaklaşık 50 yıldır rutin işlerinin bir parçası olarak kürtajla boğuşmadıklarını söyledi.

Kürtaj sağlayıcıları, geçen yıl Teksas'ın ülkenin en katı kürtaj karşıtı yasasını çıkararak prosedürü yaklaşık altı hafta sonra yasakladığı zaman, Roe sonrası bir manzaranın önizlemesini aldı.

Kürtaj sağlayıcıları, California, Illinois, New Mexico ve Oklahoma gibi eyaletlerdeki kliniklerin Teksas'tan gelen hastalarda bir artış yaşadığını söyledi.

St. Louis Bölgesi ve Güneybatı Missouri'nin Planlı Ebeveynlik baş sağlık görevlisi Dr. Colleen McNicholas, "Bu muazzam dalgalanma etkisini gördük ve görmeye devam ediyoruz" dedi.

Geçen ay, özel bir klinikle işbirliği içinde, McNicholas'ın grubu Illinois'de Teksas ve diğer eyaletlerden kadınların kürtaj yaptırmak için seyahat etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir lojistik merkez açtı.

Örgütün başkanı ve CEO'su Amy Hagstrom Miller, Teksas'ta dört kürtaj kliniği işleten Whole Woman's Health'in yakın zamanda komşu New Mexico'da ilaçla kürtaj yaptırmak isteyen kadınlara hizmet vermek için bir tele-sağlık ofisi kurduğunu söyledi.

Bununla birlikte, hapları elde etmek için kadınlar, ilacın postalanabileceği bir New Mexico adresi sağlamalı ve New Mexico'daki bir yerden bir video muayenesinden geçmelidir.

Hagstrom Miller, "Teksas, Roe'nun devrilmesi veya daha fazla parçalanması nedeniyle ülke genelinde bekleyebileceğimiz şeyler için bir kostümlü prova yapıyor." Dedi.

Whole Woman's Health, Minnesota'daki operasyonlarını da genişletmeyi planlıyor. Hagstrom Miller, Upper Midwest eyaletinin, büyük ölçüde kırsal, muhafazakar eyaletlerin, Roe'nun zayıflaması durumunda kürtajı yasaklaması veya ciddi şekilde kısıtlaması muhtemel olduğunu söyledi. 

Bunlara da göz atabilirsiniz!

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.