TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak uzun zamandır doğum borçlanması bekleyen anneler kapsama alınmadı. 

Uzun zamandır doğum borçlanması bekleyen, aralarında 68 yaşın üzerinde kadınların da bulunduğu doğum borçlanması mağdurları; yaşları, sağlık durumları nedeniyle iş bulamamakta bunun yanında doğum borçlanması da yapamadığından ötürü emekli olamadan ömürlerini maddi sıkıntılar çerçevesinde geçirmekte. 

Staj ayrımcılığı istemiyorlar!

Staj yapan anneler doğum borçlanma hakkından faydalanırken staj yapmayan annelerin doğum borçlanma hakkından faydalanamaması, çocukları nedeniyle işten ayrılan annelerin doğum borçlanmasıdan faydalanırken çocukları nedeniyle çalışma hayatını ertelemiş annelerin doğum borçlanmasından faydalanamamaları borçlanma bekleyen annelerin tepkilerini çekti. 

Doğum borçlanması isteyen anneler, sigorta girişi öncesinde olan doğumları için de borçlanma hakkı isterken doğum borçlanmasında sigorta girişi şartı ve staj şartı isteminin olmamasını, doğum borçlanması hakkının tüm annelere verilmesini talep ediyor. 

Gürer'den emekliler için Meclis'e kanun teklifi Gürer'den emekliler için Meclis'e kanun teklifi

Doğum borçlanması mağduriyeti çığ gibi büyüyor!

Yaşanılan ayrımcılık nedeniyle maddi manevi birçok zorluk çeken anneler doğum borçlanması için yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda annelerin doğum borçlanması mağduriyetini bir kez daha gözler önüne serdi.