İstanbul Ataşehir Belediyesi'nde görevli EYT’li işçiler, belediye yöneticileri tarafından zorla emekli edildiğini öne sürerek belediye önünde direnişe başladı. 28 Eylül’de kanunsuzca işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler işe iade talebinde bulunuyor. Direnişlerinin 10.gününde mücadeleye devam eden işçiler yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor: 

Bizler Ataşehir Belediyesi şirketi ATAPER işçileri olarak çalışmaktaydık. Ancak 26.09.2023 tarihinde işimize son verildi. Bize açıklama olarak prim gününüz ve yaşınız doldu o nedenle sizi Kod 8'den emekli ediyoruz denildi. Şu an 9 kişi işten atılmış durumdayız.

İşten atılmamız kanunsuzdur. İş yasasına göre işçiler istemediği takdirde emekli edilemezler, bunun ismi emekliliği bahane ederek işten çıkarmadır. Bunun ismi çalışma hakkımızın ihlalidir.

696 sayılı KHK ile getirilen zorunlu emeklilik yasası Mart 2023'te kaldırılmıştır. Bu doğrultuda Ataşehir Belediye Yönetimini kanun çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz.

Ayrıca, bizler Genel İş 3 nolu sendika üyeleriyiz. Sürecin başından bu yana şube yöneticilerimizi bilgilendirdik, iletişimde olmak için çok gayret içinde olduk. Ancak ilk başta “Çok haklısınız, yapamazlar, basın açıklaması yaparız." diye cevap veren yöneticilerimiz kısa süre içerisinde anlayamadığımız biçimde bu söylemlerini terk ettiler, hukuki haklarımız olduğunu ama belediyenin bunu yapabileceğini ifade etmeye başladılar.

Biz bu söylediklerini anlamadık, sorduk, cevap veremediler ve sonuçta telefonlarımıza çıkmamaya başladılar. Ve bizler işten çıkarıldıktan sonra da sendika üyeliklerimize bize haber vermeden son vermişler. Sendika yöneticilerinin bu yaptığı suçtur, yanımızda olmalarının görevleri olduğunu bir kez daha buradan hatırlatıyoruz.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz

...Ve işçi arkadaşlarımız; hepimiz bu hukuk dışı uygulamaların hem sendika hem belediye yönetimi tarafından yapıldığı yerdeyiz. Bu yerde ne biz, ne siz, ne sevdiklerimiz, ne de işimiz güvende ve güvenceli değil. Güvenceli yaşam için, sevdiklerimiz için, işimiz için direneceğiz ve aynı gemide olan sizlerin bizlere nasıl yapabiliyorsanız o kadar omuz vermesini gönülden istiyoruz. Kanunsuz işten çıkarmalara hayır diyoruz. İşimizi geri alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.