Avustralya ve Hollanda, sekiz yıl önce Malezya Havayolları'nın MH17 uçuşunun düşürülmesiyle ilgili olarak Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nde Rusya'ya karşı ortak yasal işlem başlattıklarını söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Dışişleri Bakanı Marise Payne, uluslararası hukuka göre uçağın düşürülmesinden Rusya'nın sorumlu olduğunu ve Birleşmiş Milletler havacılık konseyindeki eylemin 38 Avustralyalı da dahil olmak üzere 298 kurban için adalet mücadelesinde ileri bir adım olduğunu söyledi. 


Avustralya, olayın sivil uçakları silah ateşinden korumaya yönelik bir sözleşmenin açık bir ihlali olduğunu söyledi.

Hollanda hükümeti yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin de adımdan haberdar edildiğini söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra yaptığı açıklamada, "196 Hollandalı da dahil olmak üzere 298 sivilin ölümü sonuçsuz kalamaz ve kalmamalıdır. Ukrayna'daki güncel olaylar bunun hayati önemini vurgulamaktadır."


Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi'nin 84. Maddesi kapsamındaki ortak dava, bireysel cezai sorumluluklarından dolayı Hollanda'da dört zanlının yargılandığı cinayet davasından ayrıdır.

İBB Meclisi'nin ana gündem maddesi Eda Nur Gezer'in ölümü oldu İBB Meclisi'nin ana gündem maddesi Eda Nur Gezer'in ölümü oldu

Avustralya, meydana gelen yaralanma ve Rusya'nın sivil hava yolculuğu standartlarını belirleyen havacılık konseyindeki oy hakkının askıya alınması için Rusya'dan tam tazminat istediğini söyledi.

Düzenleyici bir gücü olmamasına rağmen, Montreal merkezli ICAO, siyasi engellerin ötesinde işleyen ancak genellikle yavaş hareket eden bir fikir birliği gerektiren bir güvenlik ve güvenlik standartları sisteminin merkezinde yer alıyor.

Morrison, "Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgali ve saldırganlığının artması, Rusya'yı, Ukrayna'nın egemenliğine ve hava sahasına yönelik tehditler de dahil olmak üzere, uluslararası hukuku ve BM Sözleşmesi'ni açıkça ihlal etmekten sorumlu tutmak için devam eden çabalarımıza devam etme ihtiyacının altını çiziyor." ifadelerini kullandı.

MH17, 17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçarken, isyancıların elindeki doğu Ukrayna'da uluslararası müfettişler ve savcıların söylediğine göre Rus yapımı bir karadan havaya füzeyle vurulmuştu.

Moskova her zaman katılımı reddetti ve uluslararası araştırmacıların kanıtlarla desteklenmediği için reddettiği bir dizi alternatif teoriyi destekledi.

Tutuklanan üç Rus ve bir Ukraynalının yer aldığı cinayet davasında bu yıl içinde karar verilmesi bekleniyor. Sanıkların hiçbiri Hollanda mahkemesine katılmadı.

Avustralya ve Hollanda, MH17'nin Rusya'dan Rus destekli ayrılıkçıların kontrolü altında doğu Ukrayna'nın bir bölgesine nakledilen bir Rus karadan havaya füze sistemi tarafından düşürüldüğüne ve buna bir Rus askeri mürettebatının eşlik ettiğine dair kanıtlara güvenecek. açıklamada söylendi.

Füze sisteminin MH17'nin düşürülmesinden kısa bir süre sonra Rusya'ya iade edildiği belirtildi.

Payne Pazartesi günü Sydney'de gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya bugüne kadar bu olaydaki açık rolü için sorumluluk almayı reddetti." ifadelerini kullandı.

Avustralya ve Hollanda, olayla ilgili olarak Rusya ile iyi niyet çerçevesinde müzakereler yürüttü, ancak Rusya 2020'de müzakerelerden tek taraflı olarak çekildi.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır. Haberin orjinal haline ulaşmak için buraya tıklayınız.