İşçi Haberleri

Bağ-kur tescil mağdurları verilen sözlerin tutulmasını bekliyor

Bağ-Kur tescil mağdurları kazanılmış haklarını istiyor.

Abone Ol

2000 yılı öncesi vergi kaydı olan ancak bağkur kaydı olmayan yüzbinlerce vatandaş mağduriyetini yetkililere iletmeye devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan düzenlemenin kabul görmesinin ardından gözler tescil affına çevrilmişti.

Bağkur'lu vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 11 ay önce Kayseri Mitinginde BağKur’lu esnafa verdiği sözü hatırlatıyor:

𝐁𝐀𝐆̆𝐊𝐔𝐑’𝐋𝐔 𝐕𝐀𝐓𝐀𝐍𝐃𝐀𝐒̧𝐋𝐀𝐑𝐈𝐌𝐈𝐙𝐈𝐍 𝐒𝐎𝐑𝐔𝐍𝐋𝐀𝐑𝐈 𝐍𝐄𝐋𝐄𝐑𝐃𝐈̇𝐑?

Hayaldi Gerçek Olmadı ! Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan yaklaşık 11 ay önce Kayseri Mitinginde BağKur’lu esnafımıza verdiği sözü ne yazık ki unuttu.

 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişli tüm BağKur’lu ve esnafımızın emeklilik için gerekli olan 9000 prim gün şartını Cumhurbaşkanı Erdoğan 7200 güne indirerek eşitleyeceğiz dedi. Ancak yapmadı. Ayrıca 7200 güne indirse bile eşitlik olmuyor. Eğer SSK statüsüyle eşitlenecekse olması gereken de budur ki 5000 ile 5975 gün arasında pirim şartıyla emeklilik hakkı getirilmesidir.

 Bağkur’luların diğer sorunu Tescil Mağduriyetidir. 1/10/2008 öncesi vergi kaydı, meslek odası kaydı olanlara geriye dönük tescil imkanı getirilmelidir. Taksitle kolay ödeme imkanı oluşturulmalıdır. Geçmişte Zafer Partisi TBMM’de temsil edildiği dönemde (24 Eylül 2021) kanun teklifi verdi ancak AK Parti ve Mhp’nin red oylarıyla kabul edilmemişti.

 Bağkur’luların ihya borçlanmalarına her yapılandırmada taksit getirilmiyor. İhya borçlanmaları diğer SGK borçlanmalarından daha yüksektir. Bugünün değeriyle günlük en düşük ihya borçlanma tutarı 230,03 TL’dir. Askerlik, doğum borçlanmalarında ise günlük asgari borçlanma tutarı 213.36 TL’dir.

 2019/9 sayılı SGK genelgesiyle vergi mükellefi olduğu şirkette sigortalı olanların mağduriyeti mevcut olup, çakışmadan kaynaklı prim transfer işlemleri sigortalı lehine husus oluşturmamaktadır. 10 yılık zaman aşımı mağduriyetlere sebep olmaktadır.

 63 terk kodu ile durdurulan BağKur sürelerinde araya giren SSK hizmetlerinin emeklilikte sayılmamasıda ciddi hak kayıplarına neden olmaktadır.

 Sosyal Güvenlik sistemimizde en çok prim ödeyip, en az emekli maaşı alan emeklilik statüsü hiç şüphesiz Bağkur’dur.