Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusu prensipte mutabığız. Ama bunu daha pratik bir şekilde somut bir şekilde ilerletelim.

Bir diğer konu vize serbestliğine gidilmesi... Bu konu uzun yıllardır gündemde olan bir mesele. Kendi içimizde yapılması gerekenleri yapıp AB ile müzakereyi tamamıyla başlatmak.

Gerek göç, gerek güvenlik, gerek kovid sonrası dönemde kapasiteyi telafi edemediği için sıkıntılar yaşamaya başlamıştı. Bunu da epeydir Avrupalı meslektaşlarımızla müzakere ediyoruz. Başta iş adamlarımız ve öğrencilerimiz olmak üzere hem AB ile birebir konuşuyoruz hem de AB kurumlarıyla bu konuyu yakından görüşüyoruz.

Biz (Avrupa Birliği) onlar tercih kullanmıyor diye kendi merkez ülke olma stratejimizden ve tarihsel yolculuğumuzdan vazgeçmeyeceğiz."

Varhelyi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Ekonomik ilişkilerin de ilerleme göstermesi gerekiyor AB ve Türkiye arasında. Bunun için iş insanlarının da daha kolay seyahat edebilmeleri gerekiyor, tabi öğrencilerin de.

AB-Türkiye arasında geçen yıl 200 milyar euro ticaret hacmine çıkmış. Türkiye AB'nin 5. en büyük ticaret ortağı. Bunu daha da geliştirmek gerekiyor. Türkiye'ye daha fazla yatırımı da ele aldık. AB-Türkiye Yatırım Platformu kuruldu. Sadece kamu değil özel yatırımlar da teşvik ediliyor bu platformda. Bu yıl çalışmayı tamamlamayı hedefliyoruz.

İsrailli grup, yardım kamyonlarına saldırmıştı: ABD'den yeni yaptırım kararı! İsrailli grup, yardım kamyonlarına saldırmıştı: ABD'den yeni yaptırım kararı!

2,4 milyar euroluk doğrudan yatırımı mobilize etmeyi amaçlıyoruz.

Her iki taraf da birbirimize daha fazla ihtiyaç olduğumuzu kabul ediyoruz. Üst düzey diyaloglar tekrar başlayacak. Daha düzenli şekilde bir araya geleceğiz ve her şeyi daha hızlı ilerletebileceğiz."

Editör: Yudum Özel