Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün katıldığı programda yeni askerlik sistemi hakkında bilgi verdi. Akar askerlik sisteminin 3 farlı şekilde olacağını söyledi.

Bedelli askerlik ile ilgili detayları anlatırken, bedelli askerlik için ödenmesi gereken ücretin 30 bin liranın üzerinde olacağını söyledi. Akar'ın açıklamalarının ardından bedelli askerlik ücretinin 30 bin liradan yüksek olması büyük tepkilere neden oldu.

Konu ile ilgili Bedelli Askerlik Platformu Başkanı Ferhat Doğan, İşçi Haber'e konuştu.

İşte o röportaj:

1.    Yeni askerlik sistemini nasıl yorumluyorsunuz?


Bu sistem bizim de 2015 ten beri istediğimiz, üzerinde çalışıp bakanlığa sunduğumuz bir sistemdi. Bu sistemin geliyor olması sevindirici. 100 yıllık bir askerlik sistemimiz vardı. Bu sistem ülke nüfusunun dinamiklerine, sosyal düzenine tersti. Daha doğrusu yetersizdi. Mağduriyetlere ve kargaşalara sebep oluyordu. Neticede güzel bir adım.


2.    Askerlik süresinin düşmesi veya 1 ay askerlik sonrası devam edip etmeme kararı uygulaması sizce doğru mu?

HERKES ASKERLİK YAPMALI


Askerlik süresi zaten fazlaydı. Temel eğitim ülkemizde kamuoyu ve TSK tarafından kaçınılmaz görüyor. Herkes az da olsa askerliğini yapsın, silah tutmayı öğrensin kanaati var. Bunlarda zamanla oturacak şeyler.Tabii ki bu 1 ay durumu şartlara ve kişiye göre değişiyor onu en sonda özetleyeceğim.


3.    Bedelli ücretinin 30 bin liranın üzerinde olmasını nasıl yorumlarsınız?

Tokat Valisi Hatipoğlu'ndan bağ evindeki patlama ile ilgili açıklama Tokat Valisi Hatipoğlu'ndan bağ evindeki patlama ile ilgili açıklama

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİNİN YÜKSEK OLMASI


Bu rakam şu anki şartlarda evet yüksek. Öngörülen rakam 1 yıllık asgari ücret tutarını geçmemeliydi. Yani 2020x12=24.240 Tl yi geçmemeliydi. Bu rakamın yüksek olmasını askere giden, bedelli yapamayan askerlere verilecek harçlık-maaş-aile yardımına bağlayabiliyoruz sadece. Aksi takdirde rakam şu anki alım gücüne göre yüksek bir rakam.


4.    Sistemin yararı olacak mı? Bedelli de dahil sistemde değişiklik talep ediyor musunuz? Ne gibi değişiklik talepleriniz var?


Sistemin eksikleri, bedel ücretleri vs gibi detayları eğer ki zamanla iyileştirilecekse yararı olacağı kesin.

Özetleyecek olursak;
1)    Direkt Bedelli aşaması (Askerlik Çağı Gelmiş Herkese) hiç askere gidilmeyen sistem
Askerlik çağında olanlar eğer ki asker ihtiyacı çok elzem bir durumda değilse bedelli ücretini yatırıp tezkere alacaklar.

3 AŞAMADAN OLUŞACAK ASKERLİK SİSTEMİ DETAYLARI

Direkt bedelli ücreti yatırılacak>Tezkere

2)    3 Aşamalı 2. Durum (Lise ve Altı Mezunlara)  1+5+6 ay sistemi
A) Askerlik çağı gelmiş lise mezunu ve altı mezun olanlar 1 ay zorunlu yapacaklar. Sonra Bedelli için başvuru hakları olacak. Bu başvurular ihtiyaca göre tamamen veya kura ile belirlenecek ve ücreti ödeyip tezkere alabilecekler.
B)Eğer ki bedelli başvurusu kabul edilmediyse bu 1 aydan sonra 5 ay zorunlu eğitime devam edecek 6 ay sonunda isterse tezkere alacak.
C)TSK istersen 6 ay daha devam et maaş al, sonra sözleşmeli er-erbaş olabilirsin diye teklifte bulunacak. Kabul ederse bu 6 ayı maaş alarak bitirip tezkere alacak sonra isteğine göre askerde kalabilecek.
3) Lisans ve üstü olan mezunlar için Astsubaylık 2+10 ay askerlik aşaması
A)Lisans ve üstü mezunlar askerlik çağına geldiğinde  2 ay temel eğitim yapacaklar. Sonra 10 ay maaşlı olarak zorunlu eğitime devam edecekler. Sonra isterse tezkeresini alacak.
B) TSK sonra kalmak isteyip istemediğini soracak ve kalmak isteyen Astsubay olup subaylık yolunda devam edecek.
Sistemin genel anlamda çoğunluğu etkileyecek başlıkları bunlar. Şu an aldığımız tepkiler doğrultusunda bedelin yüksek olduğu aşikar. Atla deve değil sonuçta bunlar yeni düzenlemeler ile halledilecek şeyler. Temennimiz inşallah bu adım hayırlı olur.

Röportaj: Cuma Obuz

Editör: TE Bilişim