24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanarak, 2 Nisan 2018'de yürürlüğe giren 696 sayılı KHK ile belediyelerde çalışan kadrosuz taşeron işçiler, belediyelerde kurulan şirketlere aktarılarak "belediye şirket işçileri" olarak adlandırılmaya başlandı. Ancak 696 KHK'lı belediye şirket işçileri taşeron olarak adlandırılırken kadro sözü ile mağdur edildi.

Belediye şirket işçileri, taleplerini şöyle duyurmuştu:

Belediye şirket işçileri ne istiyor?

1-Norm Kadro: 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 49. Maddesi yeniden düzenlenmeli, belediyelerde hizmet üreten işçilerin çalışma statüsü Norm Kadro esaslarına göre düzenlenmeli, Norm Kadro sayıları revize ile artırılmalıdır.

2-KÇP ye Dahil Olmak: Kamu Çerçeve Protokolünde kamuda 4d işçisi olarak çalışan ve temel hakları güvence altına alınan vardiya zammı, gece zammı gibi sosyal hakların tüm çalışanlara uygulanması taban yevmiyelerin yoksulluk sınırına net denk gelmesi

3-52 Günlük Ek Ödenek Maaş Harici: Belediyelerde hizmet üreten tüm işçiler kamu işçisi olarak kabul edilmeli, 6772 sayılı kanuna göre, 52 günlük ilave tediye ayrım gösterilmeksizin her işçiye ödenmelidir. Ayrıca geriye dönük hakedişlerimiz de teslim edilmelidir.   Belediyelerde çalışma barışı sağlanmalıdır.

4-Alınan Tüm Ek İkramyelerin Net Maaştan Ayrı Tutulması

Enerji İş Sendikası, 1 Mayıs'ta meydanlarda! Genel Başkan Altunsoy'dan açıklamalar Enerji İş Sendikası, 1 Mayıs'ta meydanlarda! Genel Başkan Altunsoy'dan açıklamalar

5-Geçinebilecek Kadar Maaş ( Devletimizin Belirlediği Yoksulluk Sınırı Altında Olmayan): Sendikalar tarafından her ay açıklanan "Yoksulluk Sınırı," tüm belediye işçilerinin net taban ücreti olmalıdır.

6-Eşit İşe Eşit Ücret: Belediyelerde kadrolu personel ile kıdem hariç yevmiyelerin eşit olması

7-Kadrolu İşçiyle Aynı Hakları Ve Sosyal Yardımları Almak İstiyoruz: Belediyelerde kadrolu personele uygulanan sosyal hakların tüm şirket personellerine yaygınlaştırılması

8-Sendika Aidatlarının bürüt toplam ücretinin %1 olması

9-Şube Başkanı Seçiminin Delegelerle Değil Tüm İşçi Kardeşlerimizin Salt Çoğunluğuyla Seçim Yoluyla Seçilmesi

10-Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde Tüm Birimlerden Birer Temsilciyle Gerçekleştirilmesi

11-İş Sağlığı Ve Güvenliği İle İlgili Birim Bazında Önlem Alınması: Otobüs seferlerinin iklim ve coğrafi koşullar göz önünde bulundurularak düzenlenmesi

12-Kadın Erkek Eşitliği Konusunda Gerekenin Yapılması: Belediyelerdeki kadın erkek eşitsizliği, kadın istihdamının arttırılması ile çözülecek kadar basit bir sorun değildir. Belediyelerdeki cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme son bulmalı, kadınların güvenceli ve güvenli çalışabilmeleri için şartlar yerine getirilmelidir. Belediye çalışanlarının çocukları için kreş hakkı, günün koşullarına uygun ve gerçekçi biçimde karşılanmalıdır. Doğum iznine ayrılan kadın işçiler, döndüklerinde işlerini kaybetme endişesi taşımak zorunda kalmamalı.

Taleplerini madde madde yetkililere aktaran belediye şirket işçileri, sosyal medyadan da mücadeleye devam ediyor. Son olarak ''Belediye Başkanlarının iki dudağı arasında kalmak istemiyoruz'' ifadeleriyle tepkilerini dile getiren işçiler, kadro haklarını istiyor.