Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine karıştığından şüphelenilen Suudi bir adamın Fransa'da tutuklandığı belirtildi.

Fransız basınında çıkan haberlere göre, Khaled Aedh Alotaibi Salı günü Charles-de-Gaulle havaalanında tutuklandı. Gazeteci cinayetiyle ilgili olarak Türkiye tarafından aranan 26 Suudi'den biriydi. RTL radyosu, 33 yaşındaki eski Suudi kraliyet muhafızının kendi adıyla seyahat ettiğini ve adli olarak gözaltına alındığını söyledi.

Riyad hükümetinin önde gelen eleştirmenlerinden Kaşıkçı, Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul konsolosluğunda öldürülmüştü.

Suudi Arabistan, eski Washington Post gazetecisinin kendisini krallığa dönmeye ikna etmek için gönderilen bir ajanlar ekibi tarafından "haydut bir operasyonda" öldürüldüğünü söyledi.

Ancak Türk yetkililer, ajanların Suudi hükümetinin en üst düzeylerinden gelen emirlere göre hareket ettiğini söyledi. Cinayet, küresel bir kargaşaya neden oldu ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın imajına zarar verdi. Herhangi bir rolü reddetti.

2019'daki cinayetten sekiz isim

Bir Suudi mahkemesi 2019'daki cinayetten sekiz ismi açıklanmayan kişiyi mahkum etti. Bunlardan beşi öldürmeye doğrudan katılmaktan suçlu bulundu ve daha sonra 20 yıl hapis cezasına çevrilen ölüm cezaları verirken, üç kişi yedi ila 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Alman siyasetçinin görüntüleri gündeme oturdu! Umumi tuvalet fırçasını yaladı Alman siyasetçinin görüntüleri gündeme oturdu! Umumi tuvalet fırçasını yaladı

Suudi davası, zamanın BM Özel Raportörü Agnès Callamard tarafından "adaletin antitezi" olarak reddedildi ve Kaşıkçı'nın "kasıtlı, taammüden bir infazın kurbanı" olduğu sonucuna vardı.

Callamard'ın 2019 tarihli bir raporu, Suudi savcıların Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturmanın bir parçası olarak Bay Alotaibi'nin tutuklanmasını emrettiğini, ancak nihayetinde onu suçlamamaya karar verdiğini söyledi. Ancak, Alotaibi hakkında bir Türk tutuklama emri var ve cinayet suçlamasıyla gıyaben İstanbul'da yargılanıyor.

Kaşıkçı cinayetinin ardından yaşanan bu son gelişme Riyad'da hiç hoş karşılanmayacak. Aynı zamanda, eski BM özel raportörü ve insan hakları grupları tarafından talep edilen bitmemiş soruşturmada potansiyel olarak bir atılım sunuyor.

Suudiler söz konusu olduğunda, bu hikaye, olaya karışmakla suçlanan bir dizi küçük şahsiyeti yargıladıklarında çok uzun zaman önce sona erdi. Bunun haydut bir operasyon olduğunu ve olaya karışanların şimdi yargılandığını söylüyorlar.

Ancak cinayetin işlendiği İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nu dinleyen ve dolayısıyla içeride neler olup bittiğine dair derin bir bilgiye sahip olan Türkiye, 20'den fazla Suudi yetkiliyi gıyaben suçladı.

 

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.