Türkiye'de enflasyon oranı yüksek seyrediyor. Bu durum vatandaşın alım gücünü düşürüyor. Üstelik 2024 yılında birçok vergi kaleminde ciddi artışlar olacak. Emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi vergiler yüzde 60'a yakın zam görecek. Bu vergi zamları vatandaşın bütçesini daha da zorlayacak.

Vergi, ceza ve harçlara yüzde 60 zam yapılacak

Vergi, ceza ve harçlar, her yıl ekim ayında açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncelleniyor. Bu oran, ekim sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışını yansıtıyor. 2023 yılında vergi, ceza ve harçlara uygulanan yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 oldu. Bu orana göre, 2023 yılında ödenecek vergi, ceza ve harç tutarları belirlendi. 2024 yılında ise vergi, ceza ve harçlara ne kadar zam yapılacağı, ekim ayında ilan edilecek yeniden değerleme oranına bağlı olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Özbekistan’da: Ticaret hacmi 3 milyar doları aştı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Özbekistan’da: Ticaret hacmi 3 milyar doları aştı

ENFLASYON CEP SIKMAYA DEVAM EDECEK

Üretici fiyatlarındaki yüksek artış, yeniden değerleme oranını da etkiliyor. Eğer ekim ayında Yİ-ÜFE yüzde 5'ten fazla artarsa, vergi ve cezalar da on iki aylık ortalamaya göre belirlenecek. Bu durumda, Cumhurbaşkanı indirim veya artırım yapmazsa, 2024 yılında ilgili kalemlerdeki ödemeler de yükselecek.

Bu senaryo, vergi ve cezaların yüksek oranda artmasının yanı sıra, 2023 yılında yaşanan enflasyonun dar ve sabit gelirli vatandaşları 2024 yılında da olumsuz etkilemesi demek. Bu nedenle, enflasyonla mücadele için acil önlemler alınması gerekiyor.