Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada , " Ukrayna'daki savaşın küresel seviyeye ulaşan yansımaları, Türkiye'nin güvenlik, göç, tedarik zincirleri ve enerji başta olmak üzere birçok alanda AB için ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha teyit etti." dedi.

 

Erdoğan, Avrupa Günü'nün Türkiye'nin 1999'da adaylık statüsünün onaylanmasından bu yana 9 Mayıs'ta kutlandığını kaydetti .

9 Mayıs 1950'de Schuman Deklarasyonu'nun ilan edilmesiyle başlayan AB projesinin başarısını da övdü .

Schuman Deklarasyonu'nun ardındaki fikirler, Avrupa'daki ülkelerin düşmanlıklarını olduğu kadar farklılıklarını da bir kenara bırakarak, tüm dünyayı mahveden bir savaşın ardından barış, güvenlik, kalkınma ve refah için bir araya gelmelerini sağladı" dedi.

Bildirge, bildiğimiz haliyle AB'nin temelini oluşturan Avrupa genelinde kömür ve çelik için ortak bir pazar önerdi.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa değinen Erdoğan, bunun dayanışma, işbirliği, vizyoner ve cesur bir duruş gerektiren bloğa bir uyarı olduğunu vurguladı.

Ekrem İmamoğlu’ndan Kobani Davası açıklaması: Mağduriyet daha da büyüyor Ekrem İmamoğlu’ndan Kobani Davası açıklaması: Mağduriyet daha da büyüyor

Bu arka plana karşı, Türkiye ile Avrupa arasındaki tarihi ve çok yönlü bağlara ve ülkenin AB için önemine dikkat çekti.

Erdoğan, "Ukrayna'daki savaşın küresel boyuta ulaşan yansımaları, güvenlik, göç, tedarik zincirleri ve enerji başta olmak üzere birçok alanda Türkiye'nin AB için ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha teyit etmiştir."

Ayrıca, ilişkileri geliştirmek ve ortak zorlukların üstesinden gelmek için Türkiye ve bloğun farklılıklar yerine ortak paydalarımıza odaklanması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, "Türkiye'nin her türlü engellemeye rağmen sabırla ve kararlılıkla sürdürdüğü AB'ye tam üyelik süreci yapıcı bir yaklaşımla ilerletilmelidir." ifadelerini kullandı.

Bu haberde kaynak ANews'tir.