11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülke olarak yaraları sarmak için seferber olmuşken depremin bıraktığı maddi ve manevi enkazın etkileri devam ediyor.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da meydana gelen deprem felaketinde zor durumda kalan vatandaşlar için sadece Türkiye'nin değil dünyanın dört bir yanından yardımlar geldi. 

Gönül Boran Özüpak'tan iktidara çağrı Gönül Boran Özüpak'tan iktidara çağrı

Depremin ardından 11 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen depremde büyük yıkıma uğrayan Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da ise hayat normale dönmüş değil.

Büyük yıkımın ardından iş ve çalışma hayatı sallantılı bir şekilde sürdürülmeye çalışılırken hali hazırda geçici çalışma şartlarına sahip olan İŞKUR Toplum Yararına Programı (TYP) işçileri de işsizlikle mücadele ediyor.

Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.

İŞKUR TYP işçilerinin kadroya alınmaması ve sadece belirli bir süre boyunca çalışması işsizliğin artmasına neden olurken işçilerin maddi ve manevi olarak zor durumda kalmalarına yol açıyor. Düzenli bir iş hayatı ve gelir isteyen TYP işçileri kadro ve süreklilik düzenlemesi yapılmasını ve bu mağduriyetlerin bitirilmesini bekliyor.

2024 İŞKUR Toplum Yararına Programı (TYP) işçilerine kadro ve süreklilik müjdesi gelecek mi? 2024 İŞKUR Toplum Yararına Programı (TYP) işçilerine kadro ve süreklilik müjdesi gelecek mi?

Geçici çalışma şartları nedeniyle mağdur olan İŞKUR TYP işçileri düzenli bir gelir elde edemezken düzenli bir çalışma hayatı da geçiremiyorlar. İşlerinde iyi olsalar bile kadroya alınma şansı olmayan İŞKUR TYP işçileri yıllardır kadroya alınmayı talep ediyor. 

Yıl içinde belli bir dönem için kamu kurumları bünyesinde görev alan ancak sonra yine işsizlikle karşılaşan İŞKUR TYP işçileri, işlerinde süreklilik isterken kadro talebinde bulunuyor. Düzensiz çalışma hayatı nedeniyle maddi ve manevi olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten İŞKUR TYP işçileri birçok mecradan yetkililere seslenerek çözüm bekliyor. 

Kamu ve özel sektörde yaş şartı resmi olmaksızın devam ediyor. Kamu kurumlarında 35 yaş şartı varken özel sektörün çoğunda da orta yaşlı insanların işe alınması tercih edilmiyor. Hal böyle olunca geçici TYP süresinin ardından işsizlikle baş başa kalan vatandaşlar maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor.

Depremzede TYP işçileri yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getiriyor:

Çok kıymetli devlet erkanı yetkilileri bizler typ (toplum yararına program) çalışanlarıyız. Gerek yüz yılın doğal afeti Kahramanmaraş merkezli deprem gerek ülkemizin ağır ekonomik dar boğazdan geçtiği günler de geçici işçiler olarak çok zorluk çekiyoruz kısa vadeli 6 ay yada 9 ay gibi kısa bir süre çalıştırılıp işten çıkarılıyoruz ve çalışan kişilerinde büyük bir bölümü 40 yaş ve üzeri olduğu için iş bulmakta neredeyse imkansız boyutlara çıkıyor. Sizlerden TOPLUM YARARINA ÇALIŞAN PROGRAMINA kadro istiyoruz artık işten çıkarılma korkusu yaşamak istemiyoruz. 126000 kişiyi aileleriyle düşündüğümüz zaman bu rakam bir milyonu geçiyor mağduriyetler inanılmaz boyutlara çıkıyor sizlerden gereğinin yapılmasını ÖNEMLE, SAYGIYLA, İVEDİLİKLE RİCA EDERİZ.