EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi için mücadele veren birçok vatandaş sonunda gerçekleşmesiyle hayallerine kavuşmuştu, fakat doğum borçlanması haklarını talep eden mağdurlar henüz istedikleri sonucu alamadı. Seslerini duyurmaya ve konuya ilişkin düzenleme gelmesi adına ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar. 

Doğum borçlanması nedir?

Doğum borçlanması, annelerin doğum yapmaları nedeniyle prim ödemelerini ertelemelerine olanak sağlayan sosyal güvenlik hizmetidir. Bu hizmet, annelerin doğum yaptıkları süre boyunca prim ödemelerini yapamamalarına ve bu durumu daha sonrasında gerçekleştirebilmelerine olanak sağlar.

Isparta'da otomobil şarampole devrildi! 1 ölü 4 yaralı Isparta'da otomobil şarampole devrildi! 1 ölü 4 yaralı

Doğum borçlanması, annelerin emeklilik hakkı kazanabilmek için gereken prim gün sayılarını tamamlamalarına yardımcı olur. Anneler doğum yaptıkları süre boyunca prim ödemesi yapamazlar ama prim gün sayılarını doğum borçlanması ile tamamlarlar. 

1 Ekim 2008 yılında kadınlara doğum borçlanması imkanı verildi. Bu imkanlar çerçevesinde sigorta girişi olup, çocuk sahibi olan kadınlar iki çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilirdi, fakat sonrasında çocuk sayısı üçe çıkarılarak kadınlara bir imkan daha tanınmıştı. Bu durumda kadınlar üç çocuk doğurdukları takdirde 2.160 gün borçlanabilme hakkına sahip olmuş oldu. Doğum borçlanması, annelerin emeklilik hakkı kazanmaları için önemli bir imkan sunuyor. 

Türkiye'de çalışan kadınlar doğum yaptıklarında ve devamındaki iki yılda çocuk sorumluluğunu yerine getirebilmek, çocuklarına bakabilmek için iş hayatlarını erteliyorlar. Bu noktada bu durum emekliliklerini, prim gün sayılarını etkiliyor.

Bir dönem sigortasız çalıştırılan anneler ise o döneme dönük borçlanma haklarını talep ediyor. Uzun zamandır taleplerini dile getiren mağdurlar geçtiğimiz günlerde olumsuz yanıt alsalar da bu konuda seslerini çıkarmaya devam ediyor ve haklarını talep etmekten vazgeçmiyorlar.