Ölümcül kalp hastalığı olan David Bennett, ABD'deki ameliyatın ardından iki ay hayatta kaldı.

Ancak Baltimore'daki doktorları, durumunun birkaç gün önce kötüleşmeye başladığını ve 57 yaşındaki kişinin 8 Mart'ta öldüğünü söyledi.

Bennett, ameliyattan önce "karanlıkta bir atış" olduğunu kabul ederek ameliyatın risklerini biliyordu.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki doktorlara, insan nakli için uygun olmayan Bennett'in başka türlü öleceği temelinde ABD tıbbi düzenleyicisi tarafından prosedürü gerçekleştirmeleri için özel bir muafiyet verildi.

Ameliyattan önce altı haftadır yatalaktı ve onu hayatta tutan bir makineye bağlıydı.

Bennett 7 Ocak'ta ameliyat oldu ve doktorlar, sonraki haftalarda ailesiyle vakit geçirdiğini, Super Bowl'u izlediğini ve evine, köpeği Lucky'ye gitmek istediğini söylediğini söylüyor.

Ancak durumu kötüleşti ve doktorları "harap" bıraktı.

Nakli gerçekleştiren cerrah Bartley Griffith, hastane tarafından yayınlanan bir açıklamada, "Sonuna kadar savaşan cesur ve asil bir hasta olduğunu kanıtladı." Dedi.

İstanbul'daki üniversite öğrencilerinden Filistin'e destek eylemi İstanbul'daki üniversite öğrencilerinden Filistin'e destek eylemi

Ancak AP haber ajansına göre Bennett'in oğlu David Jr, babasının naklinin "umudun sonu değil başlangıcı olacağını" umduğunu söyledi.

Dr Griffith, daha önce ameliyatın dünyayı "organ kıtlığı krizini çözmeye bir adım daha yaklaştıracağını" söyledi. Şu anda ABD'de her gün 17 kişi organ nakli beklerken ölüyor ve 100.000'den fazla kişinin bekleme listesinde olduğu aktarıldı.

Ekim 2021'de New York'taki cerrahlar bir domuzun böbreğini bir kişiye başarıyla naklettiklerini açıkladılar. O dönemde operasyon, sahada şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş deneydi. Ancak, o vesileyle alıcı, iyileşme umudu olmadan beyin ölümü gerçekleşti.

İlk domuz kalbi nakli tıpta bir dönüm noktası

Başka bir türün organlarını kullanmanın önündeki en büyük engel "hiperakut rejeksiyon"dur. Vücut dokuyu o kadar yabancı görür ki dakikalar içinde bağışlanan organı öldürmeye başlar.

Umut, domuza yapılan 10 genetik modifikasyonun, organlarının insan vücudu için kabul edilebilir olacağı anlamına geliyordu.

Kalbin içeri girdiği an gergin bir andı, ancak hiperakut reddetme yoktu ve o anıtsal engel ortadan kalkmıştı.

Ameliyattan bir ay sonra cerrahi ekiple konuştuğumda hala reddetme belirtisi olmadığını ve bağışlanan kalbin "Ferrari motoru" gibi çalıştığını söylediler. Ama Bennett'in kendisinin hala zayıf olduğu konusunda uyardılar .

O zamandan beri tam olarak ne olduğu ve Bennett'in ölümünün kesin nedeni belli değil.

Bu araştırmaların sonuçları, küresel organ nakli eksikliğini çözmek için domuzları kullanmanın geleceğine ne kadar yakın olduğumuzu belirleyecek.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. ilgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.