Uzayda geçen filmler söz konusu oladuğunda birçok izleyici bu eşsiz ve sonsuz bilinmezliği deneyimlemek için heyecan duyuyor. Yıllardır uzay ve bilinmezleri hakkında sayısız film yapıldı ve uzaya ilk çıkışın ardından uzay filmleri de kendi içlerinde birçok dala ayrıldı. Astronotların yalnızlığı, uzaydaki sorunlar ve hatta uzaydaki bilim insanlarına musallat olan canavarlar derken uzay serüveni izleyenler için çok daha heyecanlı bir hal almaya başladı. 

2001: Bir Uzay Macerası (2001 A Space Odyssey) 

Konusu: Uzay seyehati ve taşımacılığı konusunda insanlık gelişmiş bir medeniyet halini almıştır. Bu dönemde siyah taş bir blok bulunur ce bu bloğun Jüpiter'e sinyal gönderdiği tespit edilir. Bu sinyali araştırmak üzere bir keşif ekibi hazırlanır. Keşif ekibi 2 pilot, 3 bilim insanı ve bir üst düzey yapay zeka sistemine sahip bilgisayar olan HAL 9000'den oluşmaktadır. Ekip Jüpiter'e doğru yola çıkar ancak bu yolculuk sırasında HAL 9000'in keşfettiği bazı tuhaflıklar akıl almaz olaylara sebebiyet vericektir. 

1973 Stanley Kubrick imzalı filmin IMDb puanı 8,3/10 

Ay (Moon)

Konusu: Ay'ın karanlık bir köşesinde üç yıl tek başına helyum-3 madenciliği için keşif yapmaya giden ama görevinin sonuna doğru içsel bir kriz yaşayan Sam Bell'in hikayesini anlatmaktadır. Görevi sırasında başına çeşitli talihsiz kazalar gelen astronot tek başına çıktığı bu görevde uydu bağlantısının da kopmasıyla beraber gerçekten tam olarak tek başına kalır ve evine dönmeye çalışır. 

Ferrari'sini Satan Bilge: İnsanın karmaşıklığı ve farkındalığın gücü Ferrari'sini Satan Bilge: İnsanın karmaşıklığı ve farkındalığın gücü

2009 yapım Duncan Jones imzalı filmin IMDb puanı 7,8/10 

Yıldızlararası (Interstellar)

Konusu: İnsanlığın felaket boyutlarındaki kıtlık ve salgın hastalıklarla mücadele ettiği distopik bir yakın gelecekte geçen film insanlık için yeni bir yuva arayışına girer. Bu arayış için Satürn yakınlarındaki solucan deliğinden geçen bbir grup astronotun başından geçenleri anlatmaktadır. 

2014 yapım Christopher Nolan imzalı filmin IMDb puanı 8,7/10

Apollo 13

Konusu: Nasa'nın yürüttüğü beşinci uzay görevi sırasında yarı yolda oksiyen tanklarının birinin patlamasıyla akarşı karşıya kalan Apollo 13 ekibi güç ve oksijen sıkıntısı çekmeye başlarlar ve geri dönüşleri risk altına girer. Apollo ekibi donma ve ölüm tehlikesini göze alarak yörüngeden kurtulup Dünya'ya dönmeye çalışırlar. Nasa ekibi ise bunu yaptıklarında atmosferden geçerken parçalanabililme ihtimalleri olduğunu hatırlatır. 

1995 yapım Ron Howard imzalı filmin IMDb puanı 7,7/10

Ay'da İlk İnsan (First Man)

Konusu: Astronot Neil Armstrong'un Ay'a gidiş görevini anlatan film dönemin soğuk savaşının baskısını ve uzay yarışında SSCB'ye karşı verilen mücadeleyi anlatmaktadır.

2018 yapım Damien Chazelle imzalı filmin IMDb puanı 7,3/10

Editör: Nursena Yağız