Emekçilerin sendikal özgürlüklerinin, sendikalı olma iradelerinin önüne geçmek için Enerji İşçileri Sendikası’nın yetki tespitine itiraz edip süreci mahkemeye taşıyan işverenlik AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Bursa’da yaşanan hukuk mağlubiyetinin bir benzerini de Adana işletmelerinde yaşadı.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi vermiş olduğu kararda işverenin itirazının yerinde olmadığına karar verirken yetkili sendikanın Enerji İşçileri Sendikası olduğuna hükmetti.

İşçiler uzun süredir merakla bekledikleri dava sürecinin zaferle sonuçlanmasını sevinçle karşıladılar. Sendikalarını arayıp bizzat yönetime hayırlı olsun dileklerini ileten işçiler, Toplu İş Sözleşmesi sürecini merakla beklediklerini, hakkı olanı almak noktasında sendikalarına sonuna kadar güvendiklerini belirttiler.

Enerji İşçileri Sendikası, Aksa Doğalgaz Dağıtım A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerin yıllardır süregelen hak mücadelelerine çözüm bulmaya ve işçiler lehine zafer kazanmaya devam ediyor.

Aksa Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin Çukurova ve Mustafakemalpaşa şubelerinde çalışan işçiler, sendikal hakları engellenerek, en sonunda işten çıkarmaya kadar varan sürecin mağduriyetini hukuk mücadelesi vererek geri aldılar.

Enerji alanında yurtiçinde ve yurtdışında büyük yatırımları olan Kazancı Holding'e ait grup şirketi AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş, işçilerin anayasal hakkı olan sendikal özgürlüğü engellemek için işten çıkarmalara varan hak ihlallerine yol açmıştı.

Enerji İşçileri Sendikası bu alanda büyük bir hukuk zaferi kazanarak işçilerin Anayasal hakkına sahip çıktı ve haklarının geri iadesini sağladı.

SENDİKALI OLDUKLARI İÇİN İŞTEN ÇIKARILDILAR

Aksa Çukurova Doğalgaz Dağıtım A.Ş. 35 çalışanını, salt sendikalı olmalarından dolayı 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında işten çıkararak, sendikanın olumlu yetki tespitine itiraz etmişti.

Aksa Mustafakemalpaşa Susurluk Karacabey Doğalgaz Dağıtım A.Ş.' de de tıpkı Çukurova’daki gibi sendika üyesi 15 işçi iş yerinde esaslı değişikliklere maruz kalmış, sürgüne zorlanmış ve nihayetinde aynı dönemde işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarılan tüm çalışanların hukuki süreci Enerji İşçileri Sendikasının Hukuk Müşavirliğince sürdürülmüştü.

İşten çıkarılan işçiler başlattıkları hukuk mücadelesini Enerji İşçileri Sendikasının uzman kadrosunun desteğiyle kazanmış, açılan dava sonucunda işçilerin talep etmiş olduğu sendikal tazminatları ve işe iadeleri kabul edilmişti.

Hem işçilerin işverenlerine karşı açmış olduğu bireysel davalarını hem de işverenin açmış olduğu davayı kazanan Enerji İşçileri Sendikası yine emekçinin yanında oldu ve hakkının teslim edilmesi noktasında sürecin sonuna kadar takibini sağladı. Enerji İşçileri Sendikası yetkilileri ise kazanılan bu hukuk zaferi için “Emek mücadelemizin kazandırmış olduğu zaferin haklı gururunu yaşıyor, bütün müdahalelere rağmen haklı davamızın kazanılmış olmasının sevincini üyelerimizle paylaşıyoruz.” dedi.

Yakın zamanda ilgili bakanlıktan yetki belgesini de alacak olan Enerji İşçileri Sendikası yetkilileri Toplu İş Sözleşmesi süreci için de gerekli hazırlıkların yapıldığını iletti.

Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür! Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür!