18 Mart günü açılışı yapılan devasa Çanakkale köprüsü sonrası açıklanan geçiş ücreti üzerine yorumlar gelmeye başladı.

Ak Parti görüşmelerinde de otoyol geçiş ücretlerinin yüksekliği gündeme geldi.  Bu yorumlara Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanıt gecikmedi. Erdoğan, "Biz buraları devletin kesesinden bir kuruş çıkmadan yapıyoruz” dedi. 

Belediye çalışanının diploması sahte çıktı! kendine çifte maaş ödemiş Belediye çalışanının diploması sahte çıktı! kendine çifte maaş ödemiş

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti yöneticileri ve milletvekilleri ile yaptığı görüşmede konu hakkında eleştiriler dile getiriliyor. Bazı milletvekilleri geçiş ücretlerinin yüksek olduğuna ilişkin tepkileri hatırlatıp halktan bu yönde şikayetler geldiğini Erdoğan'a iletti. Erdoğan ise bu eleştirilere yönelik, “Haklısınız ama her hizmetin de bir bedeli var. İnsanlar hem hizmet almak istiyor hem de ‘Köprüler, tüneller bedava olsun’ diyor. Böyle bir şey olmaz” şeklinde yanıt verdi.

"Devletin Kesesinden Bir Kuruş Çıkmadı"

Erdoğan, köprü ve otoyol geçiş ücretleri ile ilgili tepkilerin, "yapılan işleri gölgelemek isteyenler tarafından gündeme getirildiğini" de öne sürdü.

Habere göre Erdoğan şunları söyledi: “Çanakkale Köprüsü’nü düşünün, bir maliyeti var. Ama avantajlarına bakın. Feribot kalkmadığı zaman ne olduğuna bakın. Hizmetler aksıyordu. Osmangazi Köprüsü’ne bakın... Kaybedilen zamana... Şimdi de zamandan edilen tasarrufa bakın. ‘Yollar, köprüler pahalı’ deniyor da, Binali Bey’in bir sözü var; ‘En pahalı hizmet, olmayan hizmettir’ diyor. Doğru söylüyor. Biz buraları devletin kesesinden bir kuruş çıkmadan yapıyoruz.

Yap-İşlet-Devret Modeli

Köprü ve tüneller gibi ulaşım yatırımlarının ödeme garantili olarak "yap-işlet-devret" modeli ile inşa edilmesi "halkın çıkarına uygun bir model olmadığı" vurgulanarak eleştiriliyor. Uygulamanın gerekçesi, "ücretlerin köprülerin bakım ve onarım giderleri için harcandığı" şeklinde açıklanmıştı. Ancak bir yılda toplanan geçiş ücretlerinin tutarlarının ve bunun ne kadarının bakım onarım gideri olarak harcandığının açıklanmaması halkın tepkisini çekti. Yılbaşında gelen otoyol ve köprü ücretleri zammı da eleştirileri arttırdı. Yeni köprü ve tünellere verilen dolar endeksli geçiş garantileri, "hizmeti kullanmayanların da ödeme yapmasına neden olduğu" için tepki çekiyor.

1 haftalık ücretsiz geçiş hizmet vermesinin ardından Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti 200 TL olarak belirlenmişti.