15 Temmuz hain darbe girişiminin 6. yıl dönümünde İstanbul Saraçhane Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Aziz milletim, sevgili İstanbullular, sizleri en kalbi duygularımla hasretle muhabbetle selamlıyorum. Geride bıraktığımız Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum.

Bugün 15 Temmuz ihanetinin 6. yıl dönümü. Bu en alçak darbe girişiminde, toplamda 252 kardeşimiz şehadetle şereflendi. 15 Temmuz şehitlerine bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.

Biz biliyoruz ki şehitler sevgililer sevgilisi Peygamber Efendimize komşular. Bu ihanet girişimi sırasında darbecilerin uçaklarına, helikopterlerine çıplak elleriyle karşı koyarken yaralanan gazilerimize sağlık temenni ediyorum.

Kardeşlerim; toplumların tarihlerinde asırlar boyu unutulmayacak nesiller boyu dilden dile anlatılacak dönüm noktaları vardır. Milletimiz 15 Temmuz'da yüreğindeki imandan aldığı güçle, darbe girişimini akamete uğratarak böyle bir destan yazmıştır. Bu millet bu tür destanları yazar mı? Yazdı, Allah'ın izniyle yine yazar.

Bu milleti ayağa kalkmak istediği her dönemde, darbe ile, ekonomik kriz ile, sosyal çatışma ile dizlerinin üzerinde çökertmek isteyenler yine başaramadılar.

"PKK İLE KOL KOLA YÜRÜYORLAR"

Şimdi 6 masaları var değil mi bunların. Bu 6 masada şehitlerimizin esamesi okunuyor mu? Onların derdi başka. Onlar PKK terör örgütü ile beraber yürüyorlar. Yani Gabar'da, Cudi'de, Tendürek'te... Bizim Mehmetimize saldıranlarla, onların parlamentodaki uzantılarıyla kol kola yürüyorlar.

Cumhur İttifakı olarak bu mücadeleyi o gece nasıl ispatladıysak, bundan sonraki süreçte de aynen ispatlamaya devam edeceğiz. Şu Saraçhane Meydanı'ndan tüm gönülleri titretiyorsak 15 Temmuz kıyamı sayesindedir. Ben bu tabloyu görünce gençlik yıllarımı hatırladım.

KILIÇDAROĞLU'NA 15 TEMMUZ ELEŞTİRİSİ

'Haberim olsaydı ben de beklerdim' diye haber veriyor. Ve FETÖ'cülerin kontrolü altında oradan Bakırköy Belediyesi'ne gidiyor. Televizyon karşısında kahvesini yudumlarken, biz de havalimanına iniyoruz. Orada on binler vardı. Kadın erkek, genç yaşlı oradaydı. Allah sizlerden razı olsun. Sizin ferasetiniz Cumhur İttifakı olarak oradaki buluşmanız işte bunların çanına ot tıkadı. Ve ne oldu? Fazla sürmedi. Kaçıp gittiler. Zafer inananlarındır dedik ve oradan zaferle çıktık. Bu sadece İstanbul'da olmadı. Ankara'da da böyle oldu.

Genelkurmay Başkanlığının taş duvarlarının dili olsa da, darbeciler sürekli üzerlerine ateş ederken milletin asil evlatlarının onların kaşısında nasıl korkusuzca durduğunu anlatsa.

"BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE'NİN İNŞASINI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ"

Velhasıl, 15 Temmuz'la ilgili anlatılacak o kadar çok şey var ki... Bizler tarihi yazan değil, yaşayan insanlar olacak elbette bu muhasebede halkkımıza düşen yerde duracağız. Bununla kalmayacak; ülkemizin bir daha 15 Temmuz gibi musibetlere, miletimizin bir daha esaret tehdidine maruz kalmaması için büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını kararlılıkla sürdüreceğiz.

Ülkemizi dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Dünyadaki güç odaklarının bir kez daha yapılandığı dönemde ülkemizi oyun dışı bırakmak isteyenlere aradıkları fırsatı vermeyeceğiz.

SEL FELAKETLERİ ÜZERİNDEN SEÇİM VURGUSU: "HESAP SORMAYA HAZIR MIYIZ?"

İstanbul'da sel afeti yaşadık. Sorumlular neredeydi? Değerli kardeşlerim; aynı şekilde Ankara'da... Neredeydi? Bunların hesabını 2023'te sandıklarda sormaya var mıyız? Fakat durmak yok. Çok çalışacağız. Cumhur İttifakı olarak bu hesabı sormaya hazır mıyız? Mesele bu. Bizim soracak hesabımız var. Bizim demokrasi ve kalkınma devrimimizin en büyük şahidi İstanbul'dur.

Kardeşlerim sizleri Allah için çok seviyorum. 15 Temmuz gecesi gördük ki yuları gavurun elinde olan hainin büründüğü kisve ne olursa olsun, gün doğduğunda gerçek yüzü ortaya çıkmaktadır.

Gezi olaylarının sebebi ağaç ve çevre hassasiyeti değil, çukur eylemlerinin sebebi asla meşru hak talebi değildi. PKK/PYD'nin saldırıları asla tabii süreçler de değildi. 15 Temmuz darbe girişiminin sebebi asla ülkenin çıkarları değildi. Siyasi ve ekonomik ambargoların sebebi asla demokrasimizi koruma gayesi değildi.

"BAY KEMAL, 15 TEMMUZ'U 'TİYATRO' OLARAK DEĞERLENDİRİYOR"

Siz bakmayın günlük siyasi çıkarları uğruna binbir yalanla, iftira ile bu gerçeklerin üzerini örtmeye çalışanlara. Aslında onlarda biliyor neyin ne olduğunu. Kimi göbekten bir yerlere bağlı olduğu için safsata ile gerçeği örtmeye çalışıyorlar. Ne diyor Bay Kemal; 'Bu bir tiyatroydu' diyor. 252 şehidimizin olduğu bu gelişmeyi bir tiyatro olarak değerlendiriyor.

252 şehidimiz, 2200'ü aşkın gazimiz var. Hala FETÖ'ye rahmet okuyanlar var. Ülkenin ve milletin geleceğine dair hiçbir fikir üretmeden, plan, proje geliştirmeden sadece laf salatası ile insanların duygularını istismar edemezsiniz. Yabancı büyükelçilerden gelecek talimatlara göre siyasetlerini şekillendirenler bu topraklara ait olamazlar. Bunlardan bu millete hayır gelmez. Yönlerini milletimize dönmüş olsalar şu gerçekleri onlarda görmüş olacak.

FETÖ terör örgütü olarak uluslararası kayıtlarda yoktu. Sadece PKK vardı. Bu son NATO Zirvesi'nde YPG'yi, PYD'yi FETÖ'yü NATO'nun kayıtlarına girdirdik. Bu bizim kırmızı çizgimizdir dedikç Aksi taktirde bizden olur alamazsınız dedik.

"KYK FAİZLERİ KONUSUNDA GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ"

Yerli ve milli olmayanlardan bu ülkeye hayır gelmeyeceğini en iyi milletimiz bilir. Bunları söylerken hakikatlere de gözümüzü kapamıyoruz. Yaşanan küresel kriz bizi de etkiliyor. Ama şundan emin olunuz ki; omuzlarımıza binen hiçbir yük kalıcı değildir. Son zamanlarda Bay Kemal çıkmış; üniversiteli gençlerimizin, onların aldıkları burslarla ilgili faiz yükü bindiriyormuşuz. Faize karşı olan biziz.

Bu konuyla ilgili Kabine Toplantısı'ndan sonra gerekli açıklamayı yapacağız. Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz. Enflasyona da kurban etmeyiz. Milletimizin sıkıntılarını en iyi biz biliyoruz Bay Kemal. 

7 ilde "Mahzen-32" operasyonları: 24 gözaltı 7 ilde "Mahzen-32" operasyonları: 24 gözaltı

Allah'ın izniyle 2053 vizyonumuzu da hayata geçireceğiz. Çünkü biz Türkiye'yiz. Çünkü biz Türk milletiyiz. Biz kadim bir davanın hizmetkarıyız. Gerektiğinde 7 düvele meydan okuyarak, gerektiğinde mayınlı yollardan geçerek, gerektiğinde canımızı ortaya koyarak, ülke ve millet olarak bize, büyük fedakarlıklarla geldiğimiz bu noktadan geri dönüş yoktur."

ŞEHİTLER İÇİN DUA EDİLDİ

15 Temmuz ruhunun canlı tutulması, milli şuurun güçlendirilmesi, şehitlerin hatırasının anılması amacıyla düzenlenen etkinlik, saat 17.30 itibarıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Saraçhane Meydanı'ndaki etkinliğe katıldı.

Etkinlikte, 15 Temmuz temalı video gösterimi yapıldı, canlı sahne performansları gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin yapıldığı etkinlikte, şehitler için dualar edildi.