EYT düzenlemesinin açıklamasının ardından ilk etapta 2 milyon 250 kişi emekli olabilecek. Ocak ayında düzenleme yasallaşacak ve 2 milyon 250 kişinin emekli olmasının ardından geriye kalan 4 milyon kişinin 3-4 yıl içerisinde emekli olabilecek. 

EYT için belirlenen maliyet henüz net değil ve SGK'ya ne kadar ek maliyeti olacağı da ilerleyen zamanlarda belli olacak.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) mağduriyeti ilk olarak, 8 Eylül 1999'da yasal değişiklik gelmesiyle beraber emekli olma koşullarının değiştirilmesiyle başlıyor. Bu tarihten itibaren ilk defa yasalar geriye doğru işledi. Sigorta girişleri 9 Eylül 1999'dan önce olanlar ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış olanlar, getirilen yasayla birlikte emeklilik hakkını kaybetti.

Kanunda değişikliğe gidilmeden önce kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 5000 güm prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. Dolayısıyla 18 yaşında çalışma hayatına başlayan bir kadın 38 yaşında erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu. 

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

1999 yılında yapılan değişiklik sonrası kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 20008 yılında ise ilk defa sigortalı olarak işe başlayanlar için emeklilik yaşı 65'e yükseltildi.

Yeni çıkan EYT düzenlemesinde Emeklilikte yaş takılma sorununun "erken emeklilik" demek olmadığını belirten dernekler “EYT erken emeklilik değil, gasp edilmiş emeklilik hakkının peşindedir” açıklamasını yapmıştı.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

Emeklilik düzenlemesinin ocak ayında yasalaşması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da e-Devlet uygulaması üzerinden bilgi alınabiliyor.