Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemede sona yaklaşıldı. Aralık ayın sonunda açıklanması beklenen düzenlemenin Ocak ayında da yasalaşması ve başvuruların başlaması bekleniyor. Ancak yasanın hangi şartlarda olacağı ise resmi olarak açıklama yapılmadı. 

8 Eylül 1999 öncesi şartlarda erkekler için 25 kadınlar için 20 yıllık sürenin geçmesi ve SSK için 5000 gün prim yatırılması gerekiyor. Bu süreler Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda kadınlarda 7200 erkeklerde ise 9000 gün olarak uygulanıyor. Bu sürelerin mutlaka primle tamamlanması gerekiyor.

TARTIŞILAN ASKERLİK BORÇLANMASI

Askerlik borçlanmaları iki türlü yapılıyor. Birincisinde sigortadan sonraki askerliklerde prim kazanılıyor. Ancak sigortadan önceki askerlikte ise borçlanma farklı avantajlar da getiriyor. Aslında son dönemde askerlik borçlanması üzerinden bir 'işe girişi geri çekme' tartışması sürdürülüyor. Oysa bu konuda yasa çok açık ve nasıl uygulanacağı da hüküm altına alınmış durumda.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. Maddesinde borçlanma imkanı olan süreler sıralandıktan sonra son fıkrada şu ifade yer alıyor:

"Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür..."

Kamu personeli için yeni dönem! Kamu personeli için yeni dönem!

Görüldüğü gibi yasa çok açık bir şekilde sigortadan önceki borçlanma sürelerinin işe girişi geriye doğru çekeceğini belirtiyor. Peki bu geri götürme için hangi borçlanmaları yapmak gerekiyor? Bu noktada üç ayrı borçlanmada bu imkanın doğduğunu görüyoruz.

Sabah yazarı Faruk Erdem'in yazısının tamamını okumak için tıklayın.