EYT Federasyonu Gönül Boran Özüpak, Halk TV'de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programının konuğu oldu. Programda EYT, ABO ve staj mağdurlarının yaşadıkları problemleri anlattığı videolar yayınlandı. 

Programa videosunu gönderen Uğur Altuntaş, '' Ben de bir ABO yani Aylık Bağlama Oranı mağduruyum. Aylık Bağlama Oranı nedir? 2008 yılında reform adı altında çıkarttıkları bir yasayla %75'lerdeki aylık bağlama oranları, emeklilik aylık bağlama oranlarını, %28'lere kadar düşürdüler. Yani üç kademeye bölündü. Ortalaması %30'ları buluyor. Yani emekli aylığı %75'te bağlanırken şu an tabiri caizze kuşa çevirdi. Yani ortalaması %30'lara geliyor aylık bağlama oranının. Ben de bir Aylık Bağlama Oranı mağduruyum. Yani ABO mağduruyum. Şöyle örnek vereyim: 2008 yılından önce aynı şartlarla, aynı şirketle, aynı birim gün sayısıyla emekli olmuş iki arkadaş, 2008 yılından sonra emekli olan kişiden 1000-1500 lira daha az emekli maaşı alıyor. Yani adalet bunun neresinde?'' yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı.

Önce EYT'ye sonra ise ABO'ya takılan vatandaş ise yaşadıklarını şu sözlerle açıkladı: ''1993 yılından itibaran sigortalı çalışmaya başladım. Fakat 1999 yılında çıkan bu yasayla emeklilikte yaşa takıldım. 6 yıl ötelendi emekliliğim. Şu anda emekliyim fakat hala ABO mağduruyum. 3500 lira maaş alıyorum 69 lirası hazineden karşılanacak şekilde. Bu sebeple çalışmak zorundayım. İkinci bir işte çalışıyorum. Çiftlik işi yapıyorum. Mecburum yapıyorum.''

Staj mağduru olan bir başka vatandaş ise, ''1987 yılında endüstri meslek lisesinde okurken öğretmenimiz geldi bizden altı kişiyi seçti. Bu altı kişiden biri de bendim. Şanslısınız, staj göreceksiniz, sizin emekliliğinizin başlangıç tarihi olacak dedi. Sonra kanun değişti. Bunu iptal ettiler. Belki daha önce emekliliğime faydası olacaktı. Ama staj konusunda mağdur olduk. Eski halini almasını, düzeltilmesini talep ediyoruz.'' dedi.

Levent Atacan ise, '' 52 yaşındayım, ben de EYT'liyim. Emeklilikte yaşa takıldım ben de. Yaklaşık dokuz aydan beri işsizim. İşsizlik sigortası alıyorum. Geçen sene bağlanan ücret 1120 lira. Tabi bununla İstanbul gibi bir yerde geçinmek imkansız. Kirama bile yetmiyor. İşsizlik sigortam zaten yakın zamanda bitmek üzere. İş bulamıyoruz. Emekli de olamıyoruz. Zaten kırk yaşından sonra iş bulmak zaten imkansız. Yaşlısın diye iş vermiyorlar. Bir an önce devletimizin bizi emekli etmesini istiyoruz. Artık bu yasa çıksın diyoruz.'' sözleriyle devlete seslendi. 

Kamu personeli için yeni dönem! Kamu personeli için yeni dönem!

EYT mağduru bir başka vatandaş ise, ''Emeklilikte yaşa takıldım. Yaşımdan dolayı iş bulamıyorum. İşsizim. Emekli de olamadığım için sağlıktan yararlanamıyorum. Her ay 194 TL genel sağlık sigortası ödemek zorundayım. Ödemezsem borçlanıyorum. Biz EYT'lilerin yaşama hakkı yok mu? Çıksın artık bu yasa.'' dedi.