Eemklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişme yaşandı. EYT takvimi netleşti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenmeyle ilgili sürecin 2023'ün ocak ayında Meclis'e sunulacağı belirtildi. 

EYT'lilere emeklilik yolu açacak düzenleme geliyor. Düzenlemenin bu ay sonuna kadar tamamlanıp  Meclisê sevk edilmesi ayında da yasalaşması planlıyor. 

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

EYT düzenlemesinden 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar yararlanacak. 

ASKERLİK BORÇLANMASINDA KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER?

EYT'liler yıllardır beklediği düzenlemenin yürürlüğe girmesine kısa bir süre kaldı.  Yönetmeliğe göre sigortalı olduktan sonra askerlik için borçlanma sadece prim kazandırır. Bu nedenle prime ihtiyacı olan vatandaşlar emekli olabilmek için borçlanma yoluna gitmelidir. 

Sigorta başlangıcı geriye doğru çekmek için ilk olarak askerliğin yapılmış olması gerekiyor. Borçlanma ile sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999 öncesi çekilebilmesi gerekiyor. SSK ve Bağ-Kur'luların sigortalı olmadan önce yaptığı askerlik için borçlanması, sigırta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çeker. Eğer gelecek yeni düzenlemede farklılığa gidilmezse askerlik borçlanması girişi 8 Eylül 1999 öncesine çekebilenler EYT kapsamına girebilecek. 

-DOĞUM BORÇLANMASI YAPTIĞIMIZDA HANGİ DURUMLARDA SGK BAŞLANGICI GERİYE ÇEKER?

Kadınların iş hayatına girdikten sonra SGK girişi yapılır. Ardından doğumlar borçlanabilir. Ancak borçlanma prim gün sayısını arttırır ve üç çocuk için 2160 gün prim kazanabilir. Sigorta başlangıç tarihini geriye doğru çekmiyor. 

Ancak anneler eğer stajdan sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları borçlanabiliyor. Stajdan sonra doğum yapan anneler, borçlanma ile başlangıcını 8 Eylül 99 öncesine çekebiliyorsa EYT'den yararlanabilecek. Ancak bu sonucunu ise yine yasa belirleyecek.