Son dakika... EYT ile ilgili yeni adımların atılmasıyla beraber gelinen aşama hakkında detaylar merakla takip ediliyor. EYT yasası ile 1999 düzenlemesi öncesi şartlara dönülürse prim ve yıl şartının dolduramayan EYT'liler şartları tamamladıkları takdirde emeklilik haklarına sahip olacak. 

EYT düzenlemesi için açıklamalar artdarda gelmeye devam ediyor. Erdoğan son açıklamasında,"EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. İlgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız." ifadelerini kullandı. Vedat Bilgin, düzenlemenin geldiği aşama hakkında açıklamalarını yineledi. İşte, EYT düzenlemesi için son yaşanan gelişmeler ve detaylar!.

ERDOĞAN'DAN EYT'LİLERE MESAJ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 4 milyon EYT'yi ilgilendiren açıklamayı yaptı. Başkan Erdoğan EYT ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. İlgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız."

Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

EYT'de teknik sorun ile yaş arasında nasıl ilişki kuruldu, bilmiyorum. Teknik sorun, kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyorum. Bir sorun var değil. Altyapıyı oluşturuyoruz. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" diye konuştu.

Art arda gelen açıklamalardan sonra 3 detay kesinleşti. İlk olarak 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması, prim gününün tamam olması ve sigortalılık süresinin dolmuş olması gerekiyor. 

EYT'DE YAŞ ŞARTI KALKARSA EMEKLİ NASIL OLUNACAK?

8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesinde sigorta girişi olan SSK'da 5.000 günü doldurmuş kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi bulunuyordu. Yine Bağ-Kur'da ise sigortalılık süresi sabit olmak üzere kadınlar için 7.200 gün erkekler için ise 9.000 gün prim şartı bulunuyor..

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

PRİM TAMAMLAYAN KİŞİLERE KISMİ EMEKLİLİK İMKANI SAĞLANACAK

Prim günleri yetersiz olan vatandaşlar kısmi emeklilik hakkını elde edebiliyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan SSK'lı EYT'lilerde kısmi emeklilik için üç şarta sahip olunması gerekiyor. 

Bunlar;

3.600 gün (10 yıl) primi tamamlamak,

15 yıllık sigortalılık süresi ve

Kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşını da doldurmak.

Kismi emeklilik için bu şartlardan üçünün de tamamlanması gerekiyor.

Şu anki mevzuaata göre onun tamamlandığı tarihe göre kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı bulan bir yaş şartı da bulunuyor.

.