DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar

EYT konusunda son hazırlıklar tamamlandı. Beştepe'de gerçekleşen zirvede Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesiyle ilgili yeni açıklamalar yaptı. 

'Kıdem tazminatı konusunda işverene yük binebilir' şeklinde değerlendirmeler var. Bu noktada nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor. Aynı zamanda emekli olduktan sonra görev yaptığı kurumda çalışmaya devam edeceklerse işverenler 5 puan daha fazla prim ödüyor. Onun da eşitlenmesi gündemde.  

İlk etapta bi milyon 600 kişinin EYT düzenlenmesinden yararlanması bekleniyor. 9 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi yapanlar bu haktan faydalanabilecek. Kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl ve 5 bin prim gününü dolduranlar artık EYT'li olarak emekliliğe hak kazanmış olacaklar. 

EYT'DE SON DURUM 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, aralık ayında Meclis’e intikal edecek olan EYT çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgin, “İki şartı (prim ve yıl) doldurup yaşı bekleyenler var. ‘Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir’ diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis’ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir” dedi. Bilgin, yapılacak düzenleme ile 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin zorunlu emeklilik şartının ortadan kaldırılacağını belirtti.