EYT'lilere müjdeli haber verildin ve ilk kademede 2 milyon 250 kişi emekli olacak. kadın çalışanlar, sigortalılık öncesi doğumlar için de ‘borçlanma’ hakkı istiyor. 

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

DOĞUM BORÇLANMASINDA SINIR KALKSIN

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin “Sigorta öncesi doğan çocuklar için doğum borçlanması yapılabilmesi ve sigorta başlangıcını öne çekme hakkı tanınmasına yönelik düzenlemenin EYT yasası ile birlikte hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi. Zengin, şöyle devam etti: “Son yıllarda kadınlar çalışma hayatında daha aktif yer almakta, kadın çalışma oranı da hızla artış göstermektedir. Mevzuatımıza göre kadınlara sigortalı bir işte çalışmaya başladıktan sonraki doğumlar için borçlanma imkânı verilmektedir. Vatani görevini yapmak için askere giden erkekler, çalışma hayatı öncesi askerlik görevini yapmışsa askerlik borçlanması yapabilmektedir. Bu çerçevede doğum borçlanmasının, kadınlara sigortalı bir işte çalışmaya başlamadan önce doğan çocukları da kapsayacak (askerlik borçlanmasında olduğu gibi) şekilde genişletilmesini ve doğum borçlanmasının çocuk sayısı sınırı olmaksızın tanınması talep ediyoruz.”

SİGORTA SÜRESİ GERİYE İŞLEMELİ

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın da konuya ilişkin şu önerilerde bulundu: “İstihdam edilmeden önceki sürelerin borçlanılması durumunda sigortalılık başlangıç sürelerinin geriye yürümesi olumlu olacaktır. Eylül 1999 öncesinde çalışan kadın kamu görevlileri bu süreleri borçlandığı takdirde zorunlu olan prim süresinin doldurulması imkânı bulunuyor. Burada prim süresi boyutuyla eksiklik varsa borçlanarak sigorta süresini tamamlama imkânı var. Çünkü işçilerde belirli şartlar çerçevesinde askerlik borçlanması yapılması durumunda sigortalılık başlangıcının geriye yürüme imkânı varken, bu durum doğum borçlanmasında geçerli olmuyor. Kadın kamu görevlileri 3 çocuk için toplamda iki yıl borçlanma yapabiliyor. Eylül 1999 öncesinde çalışan kadın kamu görevlileri bu süreleri borçlandığı takdirde zorunlu olan prim süresinin doldurulması imkânı bulunuyor. Burada prim süresi boyutuyla eksiklik varsa borçlanarak sigorta süresini tamamlama imkânı var.”