EYT mağdurları uzun süren mücadelelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'de yaş sınırı olmayacağını açıklamasıyla sevindi. 

2 milyona yakın emekçiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinin yasalaşma sürecinin uzaması EYT mağdurlarının tepkilerine yol açtı.

AK Parti'den EYT hakkında farklı tarihlerin verildiği açıklamalar gelmesi sürecin sürekli uzatılması EYT'lileri daha da sabırsızlaştırdı. Emeklilik için gün sayan EYT mağdurları hangi şartlarda emekli olabileceğini de merak etmeye başladı. İşte EYT düzenlemesinde en çok merak edilen sorular ve cevapları...

EYT'liler hangi şartlarda emekli olacak?

Şubat ayında Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi yapılmış ve prim yatırmış sigortalıları kapsıyor.

Bu düzenlemeye göre SSK'da kadınların 20 yıl erkeklerin ise 25 yıllık bekleme süresi devam ediyor. Ancak bu sürelerde çalışmış olma şartı aranmazken sigorta girişinin yapılmasından itibaren geçen zamana bakılacak.

Mehmet Şimşek'ten girişimcileri sevindirecek haber: Üst fon çalışmalarında nihai sona gelindi Mehmet Şimşek'ten girişimcileri sevindirecek haber: Üst fon çalışmalarında nihai sona gelindi

Prim şartında ise SSK'da 8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan 5000 gün şartı aranacak. 

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlar ise kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 gün şartının tamamlanması gerekiyor. 

Bu üç kurum için ortak olan şart ise EYT kapsamında yaş sınırı bulunmaması. 

EYT'de şartlar değişir mi ?

EYT düzenlemesi taslak aşamasında olduğundan ötürü Meclis'e geldiğinde önergelerle değişiklik teklifleri gelmesi olası.

Kısmi emeklilik olacak mı?

EYT düzenlemesi taslağında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda kısmi emeklilik şartları korunmaya devam ediyor. SSK'dan emekli olacaklar için ise 3600 gün prim ödenmiş olması yeterli olacak.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ise 5400 gün prim ödenmesi gerekiyor.

Staj ve çıraklık mağdurları EYT kapsamında mı?

Staj ve çıraklık sigortası olan vatandaşların girişleri başlangıç olarak kabul edilmiyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler. Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” sözleriyle 2 milyon staj ve çıraklık mağdurununun yüzüne emeklilik kapısını kapattı.

Başvuru ne zaman?

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla başvurular alınmaya başlayacak. Başvurular internetten e-Devlet üzerinden de yapılabilecek. 

EYT'de maaşlar nasıl hesaplanacak?

EYT düzenlemesi taslağı maaş hesaplama sisteminde bir değişiklik meydana getirmiyor. EYT'liler maaşı da diğer emekliler gibi hesağlanacak. Hesaplama esnasında TÜFE artışları ve refah payı zamları da dikkate alınmaya devam edecek başvurunun yapıldığı zamandaki rakamlara bakılacak.