Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen sözleşmeli çalışanlar arasında Diyanet Fahri Kur’an kursu öğreticileri de bulunuyor.

Hayatlarını çocuklara Kuran-ı Kerim öğretmek, İslam'ın emir ve yasaklarını aşılamaya adayan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, kendileriyle aynı görevi yapanlarla haklarının eşit olmamasından dolayı mağduriyet yaşıyor.

Sık sık taleplerini dile getiren Fahri Kur'an Kursu öğreticileri Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç'a soru önergesi sundu.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi testlerden geçti AK Parti Sözcüsü Çelik: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi testlerden geçti

Önergede yer alan ifadeler şu şekilde:

''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet YILMAZ'a sorulmuştur. Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri 657'ye tabi olacak şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yılda iki kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT sınavlarının ardından mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir. Fahri öğreticiler ayda 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarak hiçbir özlük hakkı olmadan hizmet etmektedir. İşsizlik maaşından faydalanamamaktadırlar. İzin hakları yoktur. Hasta olduklarında aldıkları raporlar maaşlarından kesilmektedir. 2018 yılından bu yana birçok farklı statüdeki çalışan kadroya geçirilmiş ve çalışma koşulları iyileştirilmişken Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri kapsam dışı bırakılmıştır. Belirli bir süre görev yaptıklan sonra tecrübe kazanmış olan öğreticilerin, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde sürekli istihdam edilmesi ve iş güvencesi başta olmak üzere temel özlük haklarının teslim edilmesi hususu önem arzetmektedir.

Bu bağlamda;

1-Fahri Kur'an Kursu Öğreticilere kadro verilmesi/özlük haklarının verilmesi hususunda çalışmanız var mıdır?

2-Fahri Kur'an Kursu Öğreticilerinden 2011-2023 yılları arasında görev yapanların görev sürelerine göre toplam sayısı kaçtır?

3-Süreç içerisinde sözleşmeli ve taşeron birçok çalışan kadroya alınırken Fahri Öğreticiler neden kapsam dışı bırakılmıştır?

4-Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri hangi kanuna tabi hizmet etmektedir? Belirli bir statüleri var mıdır? Göreve başlarken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hangi sözleşmelerle hakları korunmaktadır?

5-Fahri Kur'an Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması için bir düzenlemeniz olacak mıdır? Emeklilik konusunda sorun oluşturan, geçmişe dönük ve geleceğe yönelik sigortaları 30 gün üzerinden yatırılarak emeklilik hakkı sağlanması için bir düzenlemeniz var mıdır?

6-Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde uzun süre görev yaptıktan sonra tecrübe kazanan Fahri Öğreticilere niçin kadro verilmemektedir? Bu bağlamda, yeni dönemde Fahri Öğreticilere kadro verilmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

7-Fahri Kur'an Kursu Öğreticilerine 2018'de verdiğiniz kadro sözü ne zaman tutulacaktır? Bu konuda meclise sunulan kanun teklifleri değerlendirilecek midir?'' ifadeleri yer alıyor.

Editör: Zeynep Peksoy