Garanti BBVA'nın ortaya sürdüğü yeni projesi "Karbon Ayak İzi" büyük tepkilere yol açtı. Garanti kullanıcılarıhesaplarını kapatmaya başladı.

Garanti Bankası'nın Karbon Ayak İzi uygulamasından rahatsız olan kullanıcılar teker teker hesaplarını sildi. Garanti kullanıcılarının gerekçesi ise Covid salgınında olduğu gibi Karbon Ayak İzi'ni azaltma bahanesiyle insanları eve kapatmak istediklerini düşünmeleri oldu.

Bankanın yayınladığı proje reklamında günlük hayata yerleştirilmek istenen Karbon Ayak İzi'nin sorulması ve insanların buna göre değerlendirilmesi gerektiği mesajı rahatsız etti.

Bunun üzerine banka müşterileri hesaplarını silmeye başladı. Binevi insan puanlama olarak nitelendirilen proje aynı zamanda HES Kodu uygulamasına da benzetildi. 

Diyanet İşleri Başkanı ile AK Partili o isim arasında Arapça krizi! Diyanet İşleri Başkanı ile AK Partili o isim arasında Arapça krizi!

Karbon Ayak İzi Nedir?

Atmosferde bulunan su buharı, karbondioksit, metan ve diazot monoksit gibi gazların miktarı arttıkça yeryüzü daha fazla ısınmaktadır. Bunun ana nedeni insan faaliyetleri etkisidir. Bu faaliyetler doğrudan ya da dolaylı olarak seragazları salımına neden olabilir. Isınma, aydınlatma, pişirme, ulaşım, hayvancılık faaliyetleri, ve endüstriyel süreçler sonucu atmosfere salınan eşdeğer karbondioksit miktarı günden güne artmaktadır. Bir bireyin, bir ülkenin veya bir kuruluşun sürdürdüğü faaliyetler sonucu atmosfere saldığı sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığı karbon ayakizi olarak adlandırılır.