BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) açıklama yaparak nisan ayında küresel gıda fiyatlarının yüzde 0.8 düştüğünü duyurdu. Özellikle bitkisel yağ fiyatlarının yüzde 5.7 gerilemesi bu durumda büyük rol oynadı.

Akbank'ta hesabı olanlar dikkat! Mağduriyet devam ediyor Akbank'ta hesabı olanlar dikkat! Mağduriyet devam ediyor

Türkiye'de ise bu durum tam tersi durumda. TÜİK'in verilerine göre  gıda ve alkolsüz içecek fiyatları nisanda yüzde 13.38 yükseldi. Yine TÜİK'in yaptığı açıklamaya göre dünyada fiyatı düşen ayçiçek yağının fiyatı nisanda Türkiye'de yüzde 16.8 yükseldi.

"Merkez Bankası raporu"

Merkez Bankası tarafından bugün nisan ayı fiyat gelişmeleri raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda şu değerlendirmelere yer verildi: 

"Uluslararası tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, olumsuz hava koşulları ve artan girdi maliyetleri sektör üzerinde baskı oluşturmuştur. Bu gelişmeler neticesinde genele yayılan fiyat artışları gerçekleşirken yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 100.67, işlenmiş gıdada yüzde 78.09 olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde arttığına işaret etmiştir."

"Patates ve pirinçte yüksek fiyat artışı"

"Diğer işlenmemiş gıda alt grubunda, yem fiyatlarından olumsuz etkilenen kırmızı ve beyaz et, referans fiyat düzenlemesinin etkilediği sütün yanı sıra patates ve pirinç yüksek fiyat artışlarıyla öne çıkmıştır. İşlenmemiş gıda kalemlerindeki yüksek fiyat artışları bağlantılı işlenmiş gıda kalemlerini de olumsuz etkilemiştir. Bu grupta, ekmek ve tahıllar kaleminde fiyatların yüzde 6.30 oranında artmasıyla alt kalem yıllık enflasyonu yüzde 85.81 olmuştur."

Editör: Gizem Külcü