İki yılda bir yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına binlerce gıda mühendisi katılıyor. Günden güne büyüyen atama eksikliği nedeniyle mesleklerini icra etmekte zorlanan gıda mühendisleri alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan gıda mühendisleri atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

Atamaların yetersiz olması nedeniyle bu alanlarında ülkemize hizmet edebilecek nitelikli gıda mühendisleri göz ardı ediliyor.

Uzun süren eğitim hayatlarının ardından bir o kadar da atanmayı bekleyen mezunlar işsizlikle baş başa kalırken meslek hayatlarının başında kazanmaları gereken deneyimlerden de mahrum bırakılıyor. Mezun olmalarının ardından yetersiz atamalar nedeniyle özel sektörde çalışmak zorunda kalan gıda mühendisleri bölümlerinin hak ettiği değeri görememesinden yakınmakta. Özel sektörde, arka planda değil de sahada çalışarak ülkemize yarar sağlamak isteyen gıda mühendisleri atamaların artırılmasını talep ediyor. 

Aylardır Tarım ve Orman Bakanlığı'na atama taleplerini ileten gıda mühendislerinin talepleri Van Milletvekili Sinan Çiftyürek tarafından Meclis'e taşındı.

Meclis'e yazılı soru önergesi sunan Çiftyürek, şu ifadelere yer verdi: 

Yargıtay Başkanlığı seçiminde 26. turda da sonuç alınamadı Yargıtay Başkanlığı seçiminde 26. turda da sonuç alınamadı

Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye gıda güvenliği endeksinde dünyada 39'uncu sıradaydı. Ancak gelinen aşamada Türkiye'nin gıda güvenliği konusunda daha ileri bir pozisyonda olması beklenirken, her yıl bu sıralamanın daha fazla gerisine düşüyor. Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerinden sürekli olarak iade edilen gıda ve tarımsal ürünler bu alandaki denetimlerin ve çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini gösteriyor. Son olarak, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu tarafın yapılan uyarıya göre Türkiye'den İtalya ve Slovenya'ya gönderilen kuru incirlerde yüksek oranda aflatoksin tespit edildiği, İtalya'da alınan numunelerde gönderilen kuru incirlerde izin verilen oranın 5 ila 9 katından fazla aflatoksin olduğu bildirilmiştir. Gıda güvenliği açısından son olarak dünyada 49. Sıraya gerileyen Türkiye'de Gıda Mühendisleri atama bekliyor.

Bu bağlamda;

1. Son beş yıl içerisinde Bakanlığınız tarafından toplam kaç gıda mühendisi ataması yapılmıştır? Yıllara göre sayısal dağılımları nedir?
2. Bakanlığınız tarafından 2024 yılı için toplam kaç Gıda Mühendisi ataması yapılması planlanmaktadır?
3. Bakanlığınız tarafından yapılan değerlendirmelerde, Merkez ve Taşra teşkilatlarınızda toplam kaç Gıda Mühendisine ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir?