Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Danimarkalı mevkidaşı Lars Lökke Rasmussen ile yaptığı ortak basın toplantısında, Gazze'de ateşkes için acil bir karar alınması yolunda her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

İsrail ablukasındaki Gazze ve Batı Şeria'ya insani yardımların ulaştırılması çağrısı yapan Pandor, "İsrail'in çok yakın dostu" ülkelerin askerlerinin Gazze sınırında konuşlandırılarak insani yardımların geçişi için destekte bulunmaları gerektiğini söyledi.

Pandor, "Başkanları tarafından dünyanın bu güçlü silahlı kuvvetlerine, Refah sınırına gitmeleri ve yardım konvoylarının Gazze ve Batı Şeria'ya ulaştırılmasına eşlik etmeleri talimatı verilmeli. Eminim güvenli geçiş için onlara izin verilecek. İsrail güçleri tarafından onların üzerine ateş açılmasını hayal edemiyorum." ifadelerini kullandı.

ABD ve İngiltere'ye çağrı yapan Pandor, "Gazze'ye yüzlerce yardım kamyonunun güvenli bir şekilde geçişine eşlik etmek üzere asker göndermeleri durumunda, bu hayat kurtaracak bir insani barış jesti olacaktır." diye belirtti.

Beyaz Saray'dan Netanyahu’ya tepki: Refah’ta kara operasyonu görmek istemiyoruz Beyaz Saray'dan Netanyahu’ya tepki: Refah’ta kara operasyonu görmek istemiyoruz

Bakan Pandor, herkesin derhal ateşkese odaklanması gerektiğini vurgulayarak ateşkes sağlanamadığı takdirde Gazze'de "inanılmaz bir trajedi" yaşanacağı uyarısında bulundu.

Filistin halkının daha fazla zarar görmesinden korktuğunu ifade eden Pandor, "İnsanları içinde bulundukları ölümcül durumdan kurtaramadığım için bir insan olarak kendimi tamamen işe yaramaz hissediyorum." diye konuştu.

Pandor, "Keşke Filistin halkına ve tüm Müslümanlara 'Ramazanınız mübarek olsun' diyebilseydim ancak Filistin halkı için, eğer dünya bu acil meseleye bir an önce el atmazsa ölümcül bir durum görüyorum." diye belirtti.

"İNSANİ ATEŞKES ÇAĞRISINA DESTEK VERİYORUZ" 

Rasmussen de Gazze'de yaşanan insani krize dikkati çekerek İsrail'in, yardım konvoylarının geçişine izin vermesi gerektiğini vurguladı.

Havadan yardımlar üzerine çalıştıkları bilgisini paylaşan Rasmussen, bu yardımların sınırlı kaldığını aktardı.

Rasmussen, "Gazze'de insani yardım tırlarının geçişi için acil olarak insani ateşkes çağrısına destek veriyoruz." dedi.