Ülkemizde yaklaşık 7 milyon çalışan bulunmaktadır ve işçileri ilgilendiren asgari ücret zammı büyük bir merakla takip edilen konular arasındadır. Aralık ayından sonra asgari ücret zamları açıklanması bekleniyor. Son düzlükte,  asgari ücretin belirlenmesinde rol oynayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları düzenlenmesinin ardından rakamlar belli olacak. Peki Asgari Ücret Tespit Komisyonu kimlerder oluşur? Asgari ücret nasıl belirlenir? İşte cevabı...

2022 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kimlerden Oluşuyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda ilk olarak TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın belirlediği üyelerden birinin başkanlığında yürütülür. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden 5'er üye bulunur ve toplam 15 kişiden oluşur. 

Bünyesinde en çok çalışan bulunduran Türk-İş, toplantıda işçileri temsil eder. İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) temsil eder. Hükümet temsilcileri arasında TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi bulunur.Aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.

Akbank'ta hesabı olanlar dikkat! Mağduriyet devam ediyor Akbank'ta hesabı olanlar dikkat! Mağduriyet devam ediyor

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

asgari ücret komisyonu

Ülkemizde her yıl asgari ücret zammı yapılmaktadır. Aralık ayı sonuna doğru asgari ücret rakamlarının belirlenmesiyle 2022 asgari ücret zammı geçerli olacak. Peki asgari ücret nasıl belirlenir?

Yasa gereği, asgari ücreti belirlemek için bir komisyon toplanır. İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşur. Bu kurul Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak adlandırılır. 

Asgari ücret zammının belirlenmesi için kurulun dört kez toplanması gerekir. İlk olarak konuya ilişkin Bakanlıkta bir toplantı gerçekleşir. Ardından işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantılar yapılarak son toplantı tekrar bakanlıkta yapılır. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar verir. Oyların eşitl olması durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk kabul edilir.

ASGARİ ÜCRET KAÇ KEZ TOPLANIYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

İlginizi çekebilir