Filistinliler cumartesi günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da nadir görülen bir demokratik tatbikatta ve bu yılın başlarında planlanan yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal etmesinin ardından Başkan Mahmud Abbas'a karşı artan öfkenin ortasında belediye seçimleri yaptılar.

Abbas'ın Filistin Yönetimi'nin sınırlı özerkliğe sahip olduğu Batı Şeria'daki 154 köy konseyinde 400.000'den fazla Filistinli temsilciler için oy kullanmaya hak kazandı. Belediye seçimleri genellikle her dört veya beş yılda bir yapılır.

İslamcı yöneticiler Hamas'ın Abbas'ın Fetih partisiyle aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle oylamayı boykot ettiği Gazze'de belediye seçimleri yapılmayacak. 86 yaşındaki cumhurbaşkanı, Ramallah gibi büyük Batı Şeria şehirlerinde, Abbas'ın yönetimine ilişkin bir referandum olarak görülebilecek belediye seçimlerini erteledi.

Gençler için ufuk

23 yaşındaki Ahmed Issa, Batı Şeria'nın Bir Nabala köyündeki bir oy verme merkezinin dışında, "Bu seçimler, yasama seçimlerine bir alternatif olamaz ve bir yasama oylamasının gençler için bir ufuk sunabileceğini ve reformlara yol açabilir.'' açıklamasında bulundu. 

Beit Kahil köyünde kadınlar ve erkekler, COVID-19'a karşı korunmak için bazıları yüz maskeli bir sandık önünde sıraya girdi. İçeri girdiklerinde, oy kağıtlarını zarflara koydular ve insanların iki kez oy kullanmasını önlemek için çıkarken parmaklarını mürekkebe batırarak oy sandıklarına attılar.

Semeru Yanardağı'nda 5 patlama meydana geldi Semeru Yanardağı'nda 5 patlama meydana geldi

Kamuoyu yoklamalarında desteği azalan Abbas, Nisan ayında İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilerin oy vermesini engellemesini gerekçe göstererek yaz için yapılması planlanan yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal ettiğinde herkeste kızgınlık yaşanmasına sebep oldu.

Hamas'ın popülaritesinde artış

Abbas'ın Hamas da dahil olmak üzere rakipleri, anketlerin kendisinin ve partisinin İslamcı gruba kaybedeceğini gösterdiği seçimleri iptal etmek için Kudüs seçim anlaşmazlığını bahane olarak kullanmakla suçladı. Ancak on yıldan fazla bir süredir fermanla hüküm süren Abbas bunu reddediyor.

2012 ve 2017'de önceki belediye seçimlerini boykot eden Hamas'ın bir sözcüsü, grubun "Fetih'e uyarlanmış ve Filistin Yönetimi tarafından yürütülen kısmi seçimlere katılmayı reddettiğini" söyledi ve Abbas'ı iptal edilen yaz oylarını yeniden planlamaya çağırdı.

Hamas, Mayıs ayında İsrail ile 11 günlük bir savaşa girdiğinden bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te popülaritesinde bir artış yaşadı. Grup, bu yıl Batı Şeria'nın en iyi üniversitelerinde yapılan öğrenci konseyi seçimlerini kazandı ve bu önemli bir destek barometresi.

Filistin-İsrail ilişkileri

Filistinliler, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te devlet olmak istiyor. İsrail, uluslararası alanda tanınmayan bir hareketle Doğu Kudüs'ü ilhak etti ve iki taraf arasındaki barış görüşmeleri 2014'te bozuldu.

Hamas, Filistinlilerin 2006'daki son yasama seçimini kazandı. Bu zafer, siyasi bir kopuşun zeminini hazırladı. Hamas, 2007'de El Fetih ile kısa bir iç savaşa girdikten sonra Gazze'yi ele geçirdi ve o zamandan beri kıyı yerleşim bölgesini yönetiyor.

Bu haber Reuters’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayınız.

Editör: Editör Işçihaber