İki kara deliğin çarpışması mümkündür. Eğer, birbirlerinin çekiminden kaçamayacak kadar yaklaşsalardı daha büyük bir kara delik olmak üzere birleşirlerdi. Böyle bir olay son derece şiddetli olurdu. Bu olayı güçlü bilgisayarlarda simüle ederken bile tam olarak anlayamayız. Ancak, iki kara delik birleşmesinin muazzam bir enerji üreteceğini ve Evrenin uzay-zaman dokusunda büyük dalgalar göndereceğini biliyoruz. Bu dalgalanmalara yerçekimi dalgaları adı verilir.

TikTok, yapay zekayla üretilmiş içerikleri etiketleyen ilk video paylaşım platformu olduğunu duyurdu TikTok, yapay zekayla üretilmiş içerikleri etiketleyen ilk video paylaşım platformu olduğunu duyurdu

İki Kara Deliğin Birbirleriyle Çarpışması Mümkün mü?

Dünyada ilk kez, Stephen Hawking'in 50 yıllık teoremi gözlemlendi. Henüz hiçbir bilim insanı bir karadelik çarpışmasına tanık olmadı. Ancak Evrende çok sayıda kara delik vardır ve bunların çarpışabileceklerini varsaymak akıl almaz bir olay değildir.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda iki süper kütleli kara deliğin tehlikeli şekilde birbirine yakın hareket ettiğini ve somut bir galaksinin olduğunun bilgisine ulaştı. Teorik modeller, bu kara deliklerin çarpışması sonucunda birbirlerine doğru spiral yapacağı tahmin ediliyor.

İki Kara Delik Çarpışırsa Ne Olur?

Yerçekimi dalgaları hiçbir zaman doğrudan gözlemlenemedi. Ancak, bunlar Einstein'ın genel görelilik kuramının temel bir öngörüsüdür. Onları tespit etmek, yerçekimi anlayışımız için önemli bir test sağlayacaktır. Aynı zamanda kara deliklerin fiziğine dair önemli yeni bilgi edinmemize yardımcı olacaktır. Son yıllarda uzaydan gelen yerçekimi dalgalarını tespit edebilen büyük aletler yapılmıştır. Daha da güçlü enstrümanlar yapım aşamasındadır. İlk yerçekimi dalgasını tespit ettikleri an, bunu duyacağınızdan emin olabilirsiniz!

İlginizi çekebilir