Joe Biden ve Vladimir Putin, salı günü ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal tehdidi olduğuna inandığı şeyin gölgesinde sanal bir toplantı düzenlediklerinde aralarında köprü kurmak için karşılıklı bir güvensizlik uçurumu var.

Kremlin, 1500 GMT/10:00 ET civarında başlamasını beklediği genişletilmiş video konferans görüşmesi öncesinde ilişkileri "Acıklı bir durum" olarak tanımladı.

"Acıklı bir durum"

Washington, Rusya'yı, aday bir NATO üyesini korkutmak için Ukrayna sınırına asker yığmakla suçlayarak, bunun Moskova'nın Karadeniz yarımadasındaki Kırım'ı Ukrayna'dan ele geçirdiği 2014'teki taktik kitabının tekrarı olabileceğini öne sürdü. Rusya işgal ederse Batı'nın sert yaptırımlara hazır olduğunu söylüyor.

Kremlin, güçlerinin korku tellallığı yaptığı gerekçesiyle işgal etmeye hazır olduğu fikrini reddetti ve birliklerinin tamamen savunma amacıyla kendi topraklarında hareket ettiğini söyledi.

Putin, NATO'nun daha doğuya genişlemeyeceği veya silahlarını Rus topraklarına yakın bir yere yerleştirmeyeceği konusunda yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri talep etti; Washington defalarca hiçbir ülkenin Ukrayna'nın NATO umutlarını veto edemeyeceğini söyledi.

"Kimsenin kırmızı çizgilerini kabul etmiyorum" 

Dışişleri Bakanlığı'na yakın olan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi başkanı Andrey Kortunov, tutumlarının uzlaştırılmasının pek mümkün olmadığını söyledi. 

BM: Yahudi "yerleşimcilerin" insani yardım konvoyuna saldırması dehşet verici BM: Yahudi "yerleşimcilerin" insani yardım konvoyuna saldırması dehşet verici

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Washington'un diplomasi ve gerilimi azaltma yoluyla daha geniş ilişkide bir krizi ve olumsuz bir sarmalı önlemek istediğini söyledi.

Bazı Rus ve ABD'li analistler, liderlerin gerilimi azaltma görüşmeleri başlatmayı kabul edebileceklerini öne sürdüler ve Kremlin, gelecek yıl yeni bir Putin-Biden zirvesi istediğini açıkça belirtti.

ABD'li yetkililer defalarca Putin'in Ukrayna'ya yönelik niyetlerini bilmediklerini söylerken, bir Biden yönetim yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, ABD'nin tarttığı bir seçeneğin 2022'nin başlarında 175.000 asker, zırhlı birlik ve topçu içeren bir askeri saldırı olduğuna inandığını söyledi.

Aynı yetkili, ABD'nin bu Rus birliklerinin yarısının zaten Ukrayna sınırına yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

YÜZ TASARRUF

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova'nın prensipte buna bir itirazı olmadığını söyledi.

Ancak dış politika analisti ve ABD'deki eski Rus diplomat Vladimir Frolov, Washington'u bu sürece dahil etmenin Moskova için bir yenilgi gibi görüneceğini söyledi. Putin'in Avrupa'nın gelecekteki güvenlik mimarisi hakkında belirsiz bir müzakere vaadinde bulunacağından da emin değildi.

Frolov, "Moskova yasal olarak bağlayıcı garantiler talep ederek diplomasisi için manevra alanını daralttı, bu da size diplomasinin başarılı olması için gerçekten bahse girmediklerini gösteriyor." dedi.

Kiev'de, Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, ülkenin pazartesi günü ulusal ordu gününü ABD zırhlı araçları ve devriye botlarının sergilenmesiyle kutladığı için, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Rusya'dan herhangi bir saldırıya karşı koyabilecek kapasitede olduğunu söyledi. 

'DAHA GÜÇ YOK'

Ukrayna başkentinin sokaklarında görüşülen insanlar salı günkü görüşmelerden karışık beklentilere sahipti.

71 yaşındaki Volodymyr Pylypyuk, "Biden'ın ülkemizin büyük bir dostu olduğuna inanıyoruz. Şimdiye kadar, Ukrayna'ya bu anlamsız durumdan içtenlikle yardım etmek isteyen biri olduğunu kanıtladı" dedi.

Ancak 28 yaşındaki bir barmen olan Ruslan Lapuk, bir atılım için çok az şans gördü. Kendi güçlerimizden, her şeyden önce kendimizden başka güvenebileceğimiz kimse yok” dedi.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışma bölgesinde görüşülen bir emekli olan Elena, umutlarını bombardımanı durdurmaya bağladığını söyledi.

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.