Guyana Devlet Başkanı ve Karayip Topluluğu (CARICOM) Dönem Başkanı Irfaan Ali, açıklamalarda bulundu.

Ali yaptığı açıklamada, "Geçici olarak başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması konusunda mutabakata varılmasının ardından Başbakan Ariel Henry'nin istifasını kabul ettik." ifadelerine yer verdi.

Jamaika'nın başkenti Kingston'da, CARICOM üyesi 25 ülkenin devlet başkanları Haiti'deki güvenlik krizini tartışmak üzere olağanüstü toplantı.

Toplantının ardından 5 Mart'tan bu yana güvenlik gerekçesiyle Porto Riko'da bekleyişini sürdüren Henry'nin CARICOM'a istifa kararını ilettiği bildirildi.

Yerel basından alınan biilgilere göre, şiddet olaylarının hala sürdüğü ülkede, çete mensuplarının 2 karakol ile İçişleri Bakanlığına baskın yaptığı ancak polisler tarafından geri püskürtüldüğü aktarıldı.

"HAİTİ, YA HERKES İÇİN CENNET YA DA HERKES İÇİN CEHENNEM OLUR."

Çete elebaşı Barbecue" lakaplı Jimmy Cherizier, hapishaneden binlerce mahkumun kaçmasına yol açtı. Yaşanan olayın ardından Cherizier, 6 Mart'taki açıklamasında, Başbakan Henry'nin istifa etmemesi durumunda, "Haiti, ya herkes için cennet ya da herkes için cehennem olur." ifadesini kullanmıştı.

Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan 2 hapishaneye 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar esnasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hükümet yaşanan olayların ardından 4 Mart'ta, hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını bildirmişti. 

Hapishaneden kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta 1 ay uzatılmıştı.

HAVALİMANINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR

Cherizier'in çetesi, birçok kez Başbakan Henry'nin ülkeye dönmesini engellemek için başkentteki havalimanını ele geçirmeye çalışmıştı.

Kolombiya, İsrail ile ilişkileri kesiyor: Filistin ölürse insanlık da ölür Kolombiya, İsrail ile ilişkileri kesiyor: Filistin ölürse insanlık da ölür

Henry, söz konusu çete saldırıları sırasında, Haiti'ye Kenya liderliğinde çok uluslu bir güvenlik gücü gönderilmesini değerlendirmek için Nairobi'de bulunuyordu.