Türkiye, 31 Mart'ta yerel seçimler için sandık başına gidecek. Şüphesiz ki seçimlerin en tartışmalı geçeceği yerlerden biri 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde büyük yıkımla karşılaşan Hatay. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından tüm tepkilere rağmen Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen mevcut başkan Lütfü Savaş hakkında tartışmalar sürüyor. 

2019 yılında AK Parti'den Hatay Belediye Başkanı seçilen Lütfü Savaş yeniden aday gösterilmemesi üzerine 2014 yılında partisinden istifa etmişti. CHP'ye geçen Savaş 2014 yılında Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başkanı seçildi. Hatay'da 3 dönem belediye başkanlığı görevi yürüten Savaş, kentte 6 Şubat depremlerinde yaşanan yıkım ve kayıplardan sorumlu tutulan isimler arasında yer alıyor. CHP'nin eleştirilere ve Hatay halkının taleplerine rağmen Savaş'ı yeniden aday göstermesi kriz yaratmıştı. 

SES KAYITLARI KUMPAS MI MONTAJ MI?

Eski futbolcu ve İYİ Parti'den milletvekili adayı olan Gökhan Zan'ın, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı ise muhalefette yeni bir krizi beraberinde getirdi. Gökhan Zan'ın adaylığı ile TİP'in CHP ile Samandağ için masaya oturduğu tartışma yaratan iddialar arasında yer aldı. Gökhan Zan'ın adaylık pazarlığı yaptığı iddiaları kamuoyuna yansırken TİP Zan'ı adaylıktan çektiklerini açıkladı. Zan ise buna karşı çıkarak tehditler ve şantajlar ile karşılaştığını, suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Hatay'da yaşananların takip edilmesi güçleşirken bugün ise AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ve Gökhan Zan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtları kamuoyuna sızdırıldı. 

İddialara göre Zan'ın  Samandağ uzlaşısı karşılığında adaylığının çekilmek istenmesi nedeniyle TİP tarafından gözden çıkartıldı. Lütfü Savaş'a yakın isimlerin ise Savaş'ın önemli rakipleri arasında yer alan ve uzlaşıya karşı çıkan Gökhan Zan'a kumpas kurduğu, ses kayıtlarının bu kumpasın ürünü olduğu iddiası da Türkiye gündemine oturdu. Lütfü Savaş'ın Zan'ı seçim denkleminden çıkartarak yeniden seçilmek istediği konuşulurken tüm yaşananların 31 Mart yerel seçimlerinde sandığa nasıl yansıyacağı merak ediliyor. 

Kayıtlarda adı geçtiği iddia edilen AKP Hatay Milletvekili Yeşildal konuyla ilgili açıklama yaparak ses kayıtlarındaki çelişkilere dikkat çekti ve suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile ortak basın toplantısında! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile ortak basın toplantısında!

AK PARTİLİ ADEM YEŞİLDAL: HATAY'DA AK PARTİ BİNASI YOK, KONTEYNERDA HİZMET VERİYORUZ

T24'e konuşan Yeşildal, "İddiaları reddediyorum. İlgili kişileri tanımam, hiçbir temasım olmadı. İsmim geçtiği için de bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Yalan olduğu şuradan belli. Hatay’da AK Parti binası yok. Konteynerde hizmet veriyoruz. Seçimi kaybedeceğini düşünenler seçimi maniple ediyor. İki gündür bu ses kayıtları şehirde konuşuluyordu. Gökhan Zan’la da öncesinde de bir temasımız olmadı. Bu iddialarla ilgili de görüşmedim.

TİP GÖKHAN ZAN’IN ADAYLIĞINI ÇEKMİŞTİ

TİP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, tehdit edildiği ve şantaja maruz kaldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

TİP, dün gece saatlerinde yayınladığı yazılı açıklamayla Hatay adayı Gökhan Zan’ın adaylığını çektiğini duyurdu. Partiden yapılan açıklamada, “Hatay İttifakı’nın ortak aday olarak önerdiği Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır" denildi.

Açıklamada ayrıca Gökhan Zan'ın söz konusu iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu ve hukuki süreç başlatacağını partiye ilettiği belirtildi.

TİP'in açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"TİP'in en ufak bir şaibenin varlığına bile göz yummayacağımızı ve kumpas ve şantaj gibi yolları alışkanlık haline getirmiş olan düzen siyasetine olan kapanmaz mesafemizi hatırlatıyor, Gökhan Zan’ın adaylığını geri çektiğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. TİP, şimdiye kadar hiçbir siyasi grup ya da partiyle pazarlık ilişkisi kurmadığını ve bundan sonra da kurmayacağını; 'siyasetin kirli pazarlıklarla, kumpas ve şantajlarla yürütüldüğü bir ülkede temiz, dürüst ve şeffaf siyasette inat ettiğini; ilkelerinin üzerine hiçbir gölge düşmemesi için bugüne kadar olduğu gibi azami hassasiyeti göstereceğini' vurguladı."

“YOĞUN TEHDİT VE ŞANTAJLA KARŞILAŞTIM”

Zan, beraberinde avukatıyla İskenderun Adliyesi önünde gazetecilere, son 1 haftadır yoğun tehdit ve şantajla karşılaştığını belirtti.

Bu durumun daha önce de yaşandığını dile getiren Zan, "Daha önce adaylıktan çekilmem için 'Lütfü Savaş adına geldiklerini, çekilmezsem bana ve aileme zarar vereceklerini, sahte kayıtlarla itibar suikastı yapacaklarını' söyleyenlerin şantajına maruz kaldım ama bu tehdit ve şantajlara boyun eğmedim. Bir daha gelirlerse haklarında suç duyurusunda bulunacağımı söyleyip kovdum." diye konuştu.

Zan, durumu TİP ile paylaştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Partimden 'Bu tür şantajların kesilmeyeceğini, boyun eğmemem gerektiğini ve yanımda durduklarını' söylediler ancak dün itibarıyla, az önce haklarında suç duyurusunda bulunduğum şahıslar bana sahte bir kayıtla şantaj yapıp adaylıktan çekilmemi, çekilmezsem daha önce söyledikleri gibi aileme ve bana zarar verecekleri, basın yoluyla bana itibar suikastı yapacakları tehdidinde bulundular. Ben de adliyeye gelip suç duyurusunda bulundum."

Hedefi ve mücadelesinden sapmadığını dile getiren Zan, "Yarın sabahtan itibaren daha kararlı, dirençli, güçlü şekilde hemşerilerimizle birlikte yürümeye ve onların sesi olmaya devam edeceğim." dedi.

5 MİLYON DOLAR VE SPOR YORUMCULUĞU PAZARLIĞI İDDİASI

İddiaya göre Gökhan Zan’ın suç duyurusunda ‘Turgay K.’ diye bahsettiği Turgay Kocakaya isimli kişi kayıt altına aldığı telefon görüşme sırasında Zan’a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar önerdi. İddiaya göre Zan da göre 5 milyon dolar için pazarlık etti.

İkinci bir kayıtta da Zan’ın seçim sonrasında ‘TRT ve başka kanallarda spor yorumculuğu yapmak’ istediğine dair konuşmaları yer aldı.

TİP’in Zan’ın kayda alınan üç görüşmesi ellerine ulaştıktan sonra söz konusu kayıtları kriminal olarak yaklaşık bir hafta önce incelettiği de öğrenildi.

İnceleme sonucunda görüşmelerin ‘montaj’ olmadığının anlaşılması üzerine Zan’ın adaylığının çekilmesine karar verildi.

Buna göre Gökhan Zan’a ‘adaylıktan çekilmesi gerektiği aksi taktirde açıklama yayınlanacağı’ iletildi. Ancak Zan adaylıktan çekilmeyi kabul etmedi.

Bunun üzerine üç genel başkan yardımcısı Hatay’a giderek Zan’la görüşmek istedi, ancak Zan görüşmeyi kabul etmedi. Böylelikle TİP açıklama yayınlama kararı aldı ve eski milli futbolcunun adaylığının çekildiğini duyurdu. Zan da bunun üzerine adliyeye giderek dilekçesine dair bir ifade verdi.

“YOLUMA VE ADAYLIĞIMA HALKIMLA BİRLİKTE DEVAM EDECEĞİM”

Zan, hakkındaki söz konusu ses kaydının da montaj olduğunu ileri sürerek suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Adliyeye giderek suç duyurusunda bulunan Zan, adliye önünde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Sevgili halkım. Sizlerle bu yola çıkarken asla pes etmeyeceğimi, mücadeleden vazgeçmeyeceğimi, yolumuza engeller çıkarsalar da geri adım atmayacağımı söylemiştim. Halkımızın kaynaklarını ve tercihlerini sömürerek kurdukları saltanatı sürdürmek isteyenler, adaylığımızdan ilk günden beri rahatsız oldular.

Tehditlerine ve şantajlarına boyun eğmediğimde de bu sefer en iyi bildikleri FETÖ'cü yöntemlere, montajlara sarıldılar. Ama bu sefer sert kayaya çarptılar ve desteğini her zaman yanımda hissettiğim siz değerli hemşerilerimin mücadele azmine ve kararlılığına yenik düşecekler.

Yoluma ve adaylığıma halkımla birlikte daha azimli ve güçlü bir şekilde devam edeceğim. Karanlık odaklara, kiralık çetelere ve satılık kalemlere inat güzel günler göreceğiz. Uğradığım tehdit ve şantajlar hakkında yaptığım suç duyurusu sonrası basın açıklamamı saygıyla paylaşıyorum."

GÖKHAN ZAN KİMDİR?

Kariyerine Hatayspor altyapısında başlayan savunma oyuncusu Gökhan Zan, ilerleyen yıllarda Gaziantepspor, Beşiktaş ve Galatasaray’ın yanı sıra milli takım formasını da giydi.

2015’te Galatasaray’da futbolu bıraktıktan bir yıl sonra Hatayspor’un genç takımının teknik direktörü oldu.

2018’den Mayıs 2022’ye kadar ise Hatayspor'da Teknik Direktör Yardımcısıydı.

Gökhan Zan, geçen yılki depremin ardından Hatay’da yardım çalışmalarına verdiği katkıyla kamuyounda büyük ses getirmiş ve destek toplamıştı.

Hatay, TİP’in oy oranının en yüksek olduğu büyükşehir. TİP kentte geçen yılki genel seçimde yüzde 8,7 oy almıştı.

Gökhan Zan ise geçen yıl İYİ Parti'nin Hatay listesinde ikinci sırada yer almış, parti şehirde bir milletvekili çıkarabildiği için Meclis'e girememişti.

Gökhan Zan'ın CHP'den aday olmasına ise kentteki bazı isimlerin çıkar taleplerinin engel olduğu ileri sürülmüştü.