Hollywood grevi çığ gibi büyüyor. Sinema ve dizi sektöründeki birçok yazar ve senarist iş güvencesi ve adil maaş sebebiyle ortak grev kararı aldı. Yazarların ardından oyuncuların da bu greve destek vermesiyle yıllar sonra ilk defa toplu bir grev başlamış oldu.

Tüm dizi ve film sektörü durma noktasına geldi. Birbirlerini destekleyen yazar, senarist ve oyuncular grevin gittikçe büyümesine sebep olurken anlaşma sağlanamaması sektöre ticari anlamda büyük zararlar verip ödül törenlerinin de ertelenmesine sebep oldu.

Hollywood Grevi Nedir?

Hollywood Grevi Nedir? sorusu gündem yer alıyor. Hollywood grevi WGA’nın (Amerikan Senaristler Birliği) grev açıklamasıyla başladı. Gelişen sektörde adil kazançlar ve iş güvencesi isteyen binlerce çalışanın sesini duyurmasıyla sektörde büyük yankı uyandırdı.

Hollywood Grevi Nasıl Ortaya Çıktı?

Hollywood grevi nasıl ortaya çıktı sorusu en çok merak edilenler arasında. Gelişen yapay zekâ teknolojisi ile birlikte birçok alanda olduğu gibi sinema sektöründe de büyük gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler sonucu sektörde birçok alanda değişimler gerçekleşmeye başladı. Bu da sektördeki haksız kazanç oranını etkilemenin yanında iş güvencesini de tehlikeye attı. SAG – AFTRA (Sinema Oyuncular Birliği) yaptığı açıklamada konu ile ilgili taleplerinin anlaşma sağlanamadan görüşmelerin bittiğini belirtti. Sektördeki birçok senarist, oyuncu ve diğer birimlerin aldıkları maaşın en düşük seviyede tutulması ve iş güvencesinin olmaması çalışanları greve sürükledi. Amerikan Senaristler Birliği’nin (WGA) 1 mayısta resmî sitesinden grevin duyurusunu paylaşmasıyla başlayan grev birçok oyuncunun da desteğiyle gittikçe büyüyor.

WGA duyurusu “Stüdyolar ve yayıncılarla yaptığımız müzakereler bir anlaşmaya varamadı. Biz grevdeyiz.”

Hollywood Senaristleri Ne İstiyor?

Hollywood eğlence sektöründe geniş bir yer kaplamakla beraber platformların ve yayın servislerinin de hayatımıza girmesiyle daha geniş bir büyüme gerçekleştirdi. Bu büyüme sonucunda sektörün ve yapımcıların kazançları artmış olsa da çalışanların maaşlarında büyük azalma oldu. Yapay zekâ teknolojisi ile beraber gelinen noktayla da iş güvencesi de büyük bir sorun haline geldi.

Sinema sektörü yapısı gereği tüm teknolojik gelişmeleri bünyesinde barındırıp gelişimi için kullanabilir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte oyunculuk anlamında birçok değişim yaşandı. Yapay zekâ teknolojileri sayesinde bilgisayar ortamında üretilen karakterlerin aldığı büyük ilgi oyuncuları endişelendiriyor. Bu sebeple WGA gibi SAG ve AFTRA sanatçıları da grev kararı aldı.

Yapılan Hollywood grevi ile beraber oyuncu ve yazarlar adil bir ücretlendirme, iş güvencesi ve yapay zekanın sektörde kullanımının kontrol edilmesini istiyorlar.

WGA Grevi Ne Zaman Bitiyor?

1 mayısta başlayan grev iş güvencesi, maaş ve yapay zekâ kullanımı konusunda yapımcılarla bir sonuca varamadı. Grev yapımcı şirketler ve çalışanlar arasında ortak bir sonuca ve ulaşıncaya kadar devam edecek.

WGA Grevine Kimler Destek Veriyor?

Hollywood hem senaristleri hem oyuncuları karşısına aldı. Sendikaların ve derneklerin büyük destek verdiği greve Hollywood yıldızları da sessiz kalmıyor. Hollywood’un usta oyuncularından olan Susan Sarandon greve destek için yazarlarla beraber yürüdü. Oppenheimer filminin galasında greve destek olmak için Cillian Murphy rol arkadaşları geceden erken ayrıldı ve filmin tanıtımına katılmadı. Nolan galada filmi kendisi tanıtmak zorunda kaldı.

Hollywood yıldızlarından büyük destek gören grev sürdüğü sürece, oyuncular filmlerde, yer almaya, filmleri tanıtmaya ara verecekler.

Hollywood’da Neler Oluyor?

Grev sebebiyle önemli birçok yapım durma ve erteleme kararı alırken oyuncular da geçmiş projelerini tanıtmama ve yapımlarda yer almama kararı aldı. Hollywood başta olmak üzere platformalar da bu grevden fazlaca etkileniyor. Birçok dizi süresiz bir durma kararı almış durumda. Bu durma kararları anlaşma sağlanmadığı sürece devam edecek. Bu durma Hollywood ve yapım şirketlerini büyük zarara uğratıyor ve uğratmaya devam edecek gözüküyor.

Hollywood Grev sebebiyle etkilenen bazı yapımlar;

The Last of Us

Cobra Kai

Stranger Things

The Handmaid’s Tale

Yellowjackets

Blade

Daredevil: Born Again

Afganistan'da seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 400'e yaklaştı Afganistan'da seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 400'e yaklaştı

Severance

Big Mouth

Avatar

Gladiator 2

Editör: Nursena Yağız