Her geçen yıl daha da büyük mağduriyet yaratan istihdam sorunundan İİBF mezunları da nasibini aldı. İİBF mezunu gençler istihdam sorunu nedeniyle işsizlik sıkıntısı yaşarken yeni mezun olacak gençler de gelecek kaygısı yaşamaya devam ediyor.  

Sayıları 600 bini aşkın İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu genç, kadro bulamadıkları için üç harfli ucuzluk marketlerinde, çeşitli fast-food restoranlarında çalışmak zorunda kalıyor. Yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmek yerine geçici işlerde çalışan İİBF mezunları adeta yalnızlığa terk edildi. 

MSB duyurdu: Irak ve Suriye'de 3 terörist daha etkisiz hale getirildi! MSB duyurdu: Irak ve Suriye'de 3 terörist daha etkisiz hale getirildi!

İşsizlikle mücadele eden İİBF mezunu gençler, kendilerine kadro açılmamasına, lisans mezunları yerine ön lisans mezunlarının istihdam edilmemesine tepki gösteriyor. İİBF lisans mezunlarının çalışması gereken yerlerde KPSS ön lisans ile çok daha kolay bir şekilde puan alan kişilerin yerleştirilmesi adaletsizliğine karşı çıkıyorlar.  

KPSS'nin ardından atama bekleyen İİBF mezunları kamuda 35 yaş sınırını nedeniyle bu sınavların ardından da bir kez daha işsizlikle karşı karşıya kalmayla yüzleşiyorlar. 

İİBF Birlik sayfasında bir araya gelen İİBF mezunları, mezuniyetlerinin ardından yaşadığı istihdam sorunuyla mücadele ediyor. Sosyal medyada sık sık etkinlik düzenleyen İİBF mezunları istihdam sağlanmasını ve İİBF mezunlarını esir almış işsizlik sorununun ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (GİH) kadrolarının kendi hakları olduğunu belirten İİBF mezunları; kamu kurum ve kuruluşlarında kayıt alma, başvuru kabul etme ve bireysel işlemlerin düzenlenmesinden sorumlu görevlilerin istihdamı için kendi alanlarından Büro Personeli eğitimi almış olanlardan seçim yapılması gerektiğini savunuyor. 

İçişleri Bakanlığı'nın yapacağı alımlarda şartların düzenlenmesini talep eden İİBF mezunları, İçişleri Bakanlığı'na mail atarak şu ifadelerde bulundu:

Sayın Yetkili,
Kurumunuz tarafından açılan “Büro Personeli” kadrolarına 4 sene boyunca bu kadrolar için nitelikli eğitim almış ve yarım milyon mezuna sahip İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS mezunları yerine idari kadrolar için 2 sene eğitim almış önlisans mezunlarının yerleştirilmesi esas yerleşmesi gereken bizleri çok mağdur etmektedir.

Süreç böyle işlediği sürece önlisans mezunları düşük puanlarla bu kadrolara atanırken İİBF LİSANS mezunları yüksek P3 puanlarıyla atanamayacak ve mağduriyetleri katlanarak artacaktır. 

Sizden isteğimiz ve ricamız kurumunuz tarafından açılacak olan “Büro Personeli” kadroları için nitelikli eğitim almış , bu idari kadrolar için 4 sene süre ile üniversite okumuş 4421, 4426, 4427, 4429, 4431, 4459, 4503, 4507, 4465, 4478, 4484 kodlu İİBF LİSANS bölümlerine yedekli alım kadrosuyla ve 35 yaş şartı olmadan yer vermenizdir. Değerlendirilmesini saygılarımla arz ederim.