Torba yasasının maddeleri birçok mağdur bırakılan kesim tarafından merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, torba yasasının tarihi ile ilgili "Meclis tatile girmeden Temmuz ayında torba yasayı çıkarma çalışmalarımız sürüyor." açıklamalarında bulunmuştu. Birçok gelişmeyi içinde barındıran düzenlemeyle ilgili vatandaşlar "Torba yasa çıktı mı ya da  torba yasasında maddeler neler?" gibi sorulara yanıt aramaay başladı. İşte son dakika açıklamaları... 

TASLAK BİTMİŞ DURUMDA 

Cumhurbaşkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda ilerletilen çalışmayla ilgili ekonomi kurmayları bayram boyuncu çalıştı. Meclis'in gündeminde yer tutan torba kanunu teklifinin taslağı tamamlanmış durumda. 

KABİNE'DE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULDU

Son olarak yapılan Kabine Toplantısında Torba yasası maddeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Ardından Erdoğan'ın onay vermesiyle torba yasasındaki maddeler hızlı bir şekilde Meclis'in gündeminde yer tutacak. 

TAŞERONA KADRO VERİLECEK Mİ?

Taşerona kadro verilip verilmeyeceği yönünde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'te yer alacağı açıklanmıştı. 90 bin taşerona kadro verilmesini öngören düzenlemenin 2. yeni torba yasa maddeleri arasında yer alması bekleniyor. 

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINDAN YENİ DÜZENLEME TALEBİ

Emeklilik süreci, çalışanların hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Emeklilik hakkı, birçok ülkede çalışanların sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmesi için sunulan bir fırsattır. Ancak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan bir grup, staj ve çıraklık okulu mezunlarının emeklilik sistemine dahil edilmemesi nedeniyle bir adaletsizlikle karşı karşıyadır.

Staj ve çıraklık okulu, genç bireylerin mesleki becerilerini geliştirmek için katıldıkları bir eğitim programıdır. Bu programlar, öğrencilere işyerindeki pratik deneyimlerin yanı sıra teorik bilgi sunar. Staj ve çıraklık okulundan mezun olan bireyler, belirli bir meslekte yetkinlik kazanarak iş hayatına adım atarlar. Ancak, mevcut emeklilik sistemlerinde, staj ve çıraklık okulu mezunlarına özel bir statü sağlanmamıştır ve bu durum EYT mağduriyetinin temel nedenlerinden biridir. 

EYT mağduriyetinin temelinde, staj ve çıraklık okulu mezunlarının emeklilik prim günü sayısını tamamlamaları için gereken sürenin uzunluğu yatmaktadır. EYT olarak adlandırılan bu grup, genellikle daha genç yaşlarda çalışmaya başladıkları için, emeklilik yaşına gelene kadar yeterli prim günü sayısını tamamlamakta zorluklar yaşamaktadır. Diğer bir deyişle, staj ve çıraklık okulu mezunları, daha uzun süre çalışmak zorunda kalmaktadır. 

EYT mağduriyetine ilişkin tartışmalar, adalet ve eşitlik kavramları etrafında yoğunlaşmaktadır. Staj ve çıraklık okulu mezunları, mesleki eğitim almış ve iş hayatına erken adım atmış bireyler olarak, diğer emeklilik sistemi katılımcılarından farklı bir konumdadır. Bu nedenle, onları diğer katılımcılardan ayıran bir statü ve haklarının korunması gerekmektedir.

Sonuç olarak, EYT mağduriyeti, staj ve çıraklık okulu mezunlarının emeklilik sistemine dahil edilmemesi nedeniyle ortaya çıkan bir adaletsizlik durumudur. Staj ve çıraklık okulu mezunları, mesleki eğitim almış ve iş hayatına erken başlamış bireyler olarak özel bir statü ve haklarına saygı gösterilmesi gerekmektedir. Adalet ve eşitlik prensipleri doğrultusunda, emeklilik sistemi ve prim günü sayısı gibi faktörler yeniden değerlendirilmeli ve staj ve çıraklık okulu mezunlarına daha adil bir yaklaşım benimsenmelidir.

BAĞKUR TESCİL AFFI SON DAKİKA GELİŞMELERİ 

Sosyal güvenlik sistemleri, bireylerin emeklilik, sağlık ve diğer sosyal haklardan yararlanmalarını sağlayan önemli bir yapıdır. Türkiye'de, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bir parçası olarak hizmet veren Bağkur, kendi adına çalışanların sosyal güvenliklerini sağlamak için kurulmuştur. Ancak, bazı durumlarda vatandaşlar, Bağkur tescillerinde hatalar yapabilmekte veya ödeme yükümlülüklerini yerine getirememektedir. Bu noktada, Bağkur tescil affı, geçmişteki hataları düzeltme fırsatı sunarak insanlara bir nefes aldırmaktadır.

Bağkur tescil affı, geçmişte Bağkur kaydını düzgün bir şekilde yapmamış veya prim ödemelerini aksatmış olan kişilere, belirli bir süre içerisinde bu hataları düzeltme imkanı sunan bir af düzenlemesidir. Bu düzenleme, geçmişteki hataları nedeniyle sosyal güvenceden mahrum kalan veya prim borçları nedeniyle zor durumda olan insanları desteklemektedir.

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

Bağkur tescil affı, birçok avantaj sunmaktadır. İlk olarak, bu af sayesinde geçmişte hatalı kaydolan veya prim ödemelerini aksatan kişiler, düzeltme imkanı bulmaktadır. Bu da onlara sosyal güvenlik haklarını geri kazanma fırsatı tanımaktadır. İkinci olarak, af kapsamına giren kişiler, prim borçlarının yapılandırılması ve kolay ödeme seçenekleri gibi avantajlardan da yararlanabilirler. Bu durum, maddi zorluk yaşayan vatandaşların borçlarını düzenli bir şekilde ödeyerek sosyal güvenlik sistemine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır.

Bağkur tescil affının bir diğer önemli yönü ise adil bir yaklaşımı temsil etmesidir. İnsanların geçmişteki hatalarını düzeltme fırsatı sunarak sosyal güvenlik sistemine yeniden entegre olmaları, adalet ve eşitlik ilkeleriyle uyumlu bir şekilde işlemektedir. Herkesin ekonomik durumu ve koşulları farklı olabilir. Bu nedenle, Bağkur tescil affı, geçmişte sosyal güvenlik haklarından yoksun bırakılan insanlara ikinci bir şans vererek eşitlik ilkesine uygun bir yaklaşım sergilemektedir.

2000 SONRASI SGK'LILAR TEPKİLİ

9 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olan vatandaşlar EYT düzenlemesinden yararlanamadığı için emeklilik hayalleri suya düştü. Emeklilik hakkı için mücadele eden 2000 sonrası SGK’lılar tepkilerini sürdürüyor. Başta CİMER olmak üzere ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları aktaran 2000 sonrası SGK mağdurları emeklilik hakkı için seslerini daha gür çıkaracaklarını söyledi.

EYT kapsamına dahil edilmeyen 2000 sonrası SGK’lıların mağdurlarının sorunları günden güne büyüyor. Biirkaç günlük fark yüzünden aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşlardan 17 yıl sonra emekli olmalarına tepki gösteriyor.