Edinburgh'da düzenlediği basın toplantısında Yusuf, "Siyasi bölünmenin ötesinde ilişkimizi onarmanın ancak başka birisinin dümende olmasıyla yapılabileceği sonucuna vardım. Bu nedenle SNP'nin ulusal sekreterine parti liderliğinden ayrılma niyetimi bildirdim ve mümkün olan en kısa sürede yerime geçecek kişi için bir liderlik yarışması başlatmasını talep ettim." dedi.

Yusuf, halefi seçilene kadar birinci bakan olarak görev yapmaya devam edeceğini söyledi.

Yusuf'un istifa etmesinin perde arkasında partisi SNP ile İskoçya Yeşiller Partisi arasındaki güç paylaşımı anlaşmasını sona erdirmesi yer alıyor. 

SNP ile İskoçya Yeşiller Partisi, emisyon hedeflerindeki anlaşmazlık sonrası 3 yıldır süren koalisyonu geçtiğimiz perşembe günü bozma kararı almıştı.

İSKOÇYA'NIN İLK MÜSLÜMAN BAŞBAKAN

Eski İskoçya Bölgesel Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon'ın istifası sonrası başlayan liderlik yarışını 27 Mart 2023'te kazanan Yusuf, iki gün sonra yemin ederek 29 Mart'ta resmen görevine başlamış ve "İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı" olmuştu. 

Refah'tan göç ettirilen Filistinliler hava saldırısının hedefi oldu: Ölü sayısı 40’a yükseldi Refah'tan göç ettirilen Filistinliler hava saldırısının hedefi oldu: Ölü sayısı 40’a yükseldi

Hamza Yusuf, istifasına kadar olan süreçte, başbakanlık koltuğunda 13 ay kalmış oldu.

Babası Pakistan kökenli olan ve 1960'larda İskoçya'ya göç eden Hamza Yusuf'un annesi ise Kenya'da Güney Asyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Editör: Yudum Özel