7'den 70'e herkesin bayılarak yediği çikolataların fiyatları çok yakında artabilir. Yaşanan son gelişmelerle birlikte, dünyadaki kakao üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Fildişi Sahilleri ile Gana'da bulunan fabrikalar üretimi kısma ya da durdurma kararı aldı. Açıklanan gerekçe ise tohum maaliyetlerinin artması gösterildi.

İKLİM KOŞULLARI EN BÜYÜK ETKEN

İklim koşulların etkilerinin sonucunda son üç yılda kakao hasadı büyük oranda azaldı ve çikolata üreticileri bu sebepten ötürü zaten fiyat artışına gitmişti. Yaşanan üretim kesintisinin 4. yıla kadar uzamasıyla birlikte durumun daha da kötüleşeceği ön görülüyor.

Kakao uzmanı Steve Wateridge konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Wateridge'nin yaptığı açıklamaya göre tedarik kesintisiyle başa çıkmak için ciddi bir talep azalması gerekiyor.

HAM KAKAO KULLANILARAK ÇİKOLATA ÜRETİMİ YAPILAMIYOR

Yaşanan krizin çözüm yolu ise bulunamıyor. Çikolata üretimininin sağlanabilmesi için sadece ham kakao kullanılamıyor. Tohumların işlenerek yağ ve liköre çevrilmesi gerekiyor. Ancak tohum fiyatlarında yaşanan aşırı artış bu işlemi gerçekleştiren fabrikaları da çaresiz bırakıyor.

Son üç yılda iklim koşullarında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle  kakao hasadı azaldı ve tohum maliyetleri artışa geçti. Kakao fabrikaları ise giderek artan tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı aldı.

KAKAO FİYATLARI GEÇEN YIL İKİ KATTAN FAZLA ARTMIŞTI

Reuters tarafından edinilen bilgiye göre; kakao fiyatları geçen yıl iki kattan fazla artmıştı.

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, üretim kesintisinin 4'üncü yıla uzamasıyla birlikte durumun daha da kötüleşeceği tahmin edilirken, tüm dünyada çikolata fiyatlarının büyük oranda artacağı tahmin ediliyor.

HEM DEVLET HEM DE ÖZEL FABRİKALAR KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA

Transcao fabrikası, Fildişi Sahilleri'nde bulunan 9 büyük fabrikadan biri. Fabrika yaptığı açıklamada,  fiyatlarda yaşanan artış ile birlikte tohum alımını durdurduklarını belirtti. Fabrika halen stoklarında bulunan tohumların işlendiğini belirtti. Ancak stoklarında neredeyse bitmek üzere olduğu aktarıldı.

İsrail, esir takasında anlaşamazsa Refah'a saldıracak İsrail, esir takasında anlaşamazsa Refah'a saldıracak

ÜRETİME SIKLIKLA ARA VERİLİYOR

Önemli kakao üreticilerinden olan ve ikinci sırada bulunan ülke Gana'da ise 8 fabrikanın birçoğunun ekimden bu yana üretime sıklıkla ara verdiği açıklandı. Devlet kakao şirketi CPC tarafından yapılan açıklamadaysa fabrikanın yüzde 20 kapasiteyle çalıştığı aktarıldı.

Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO) tarafından yapılan değerlendirmede küresel üretimin bu yıl yüzde 10,9 azalarak 4,45 milyon tona düşmesi bekleniyor.