TÜRK-İŞ ve HAKİŞ'in birlikte karar alacağı görüşmeler deprem nedeniyle verilen aranın ardından hız kesmeden devam ediyor. 

Ancak Mart ayının sonuna gelinmişken Kamu Çerçeve Protokolü'nün açıklanmamış olması uzun zamandır karar alınması için bekleyen işçilerin tepkilerine yol açtı. 

Son olarak 2021 yılında düzenlenen görüşmede alınacak kararı 700 bini aşkın işçi merakla bekliyor. 

Ücretli çalışan sayısı martta arttı: En fazla artış hangi sektörde? Ücretli çalışan sayısı martta arttı: En fazla artış hangi sektörde?

Sosyal medyada etkinlik düzenleyen işçiler Kamu Çerçeve Protokolü'nün bir an önce açıklanması için sendika başkanlarına seslendi. Binlerce işçinin katıldığı etkinlik kısa süre içinde ülke gündeminde yerini aldı. 

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 9 Mart 2023 Perşembe günü AK Parti Genel Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK’ın da katıldığı görüşmenin ana gündem maddesi 700 bin kamu işçisini kapsayan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi oldu. 

Görüşmenin gündeminde 2023 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi olduğunu söyleyen Atalay, yaptığı açıklamada "Bir an evvel, seçimden evvel, 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz. Toplumun talebi bu, benim, TÜRK-İŞ yönetiminin talebi bu." dedi.

"Asgari ücretle ilgili bir şey gündeme geldi mi?" sorusuna yanıt veren Atalay, "Onla ilgili bir şey konuşmadık. Gündemimizde, geçici işçi meselesi vardı, bu hafta meclise gelir çıkar diye tahmin ediyoruz. Kamu sözleşmeleri var. Bir de taşeron işçilerinin kadro beklentisi var, onları konuştuk." cevabını verdi.

Süreç devam ediyor!

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Birlikte hareket eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini temsil ettiği görüşmelerde, gözler, işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) çevrildi.

İşçi tarafının 20 Ocak'ta sunduğu taleplere karşı TÜHİS'in, 5 Nisan Çarşamba günü yapılacak görüşmede ilk teklifini masaya getirmesi bekleniyor.

Taban ücret 15 bin liraya yükseltilsin talebi

Görüşmelerde, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in belirlediği ortak taleplerde, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi" yer alıyor.

Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinin sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.

Bunlarla birlikte, belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.

Diğer sözleşmeleri de yakından ilgilendiriyor

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.