Tasarı, kamu sektöründe verimliliği artırmayı ve çalışanların iş ve özel yaşamları arasında daha iyi bir denge sağlamayı hedefliyor. Haftalık çalışma süresinin 39 saate düşürülmesiyle, çalışanların daha fazla zaman ve esneklik elde etmeleri amaçlanıyor.

Bu düzenleme, kamuda çalışanların çalışma koşullarını iyileştirerek motivasyonlarını artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda, çalışanların daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sağlamalarına ve aileleriyle daha fazla vakit geçirmelerine imkan tanıyacak.

Kamu görevlileri (Değişiklik) yasa tasarısı ile haftalık çalışma süresi 39 saate düzenleniyor

Hükümet, kamu görevlilerinin haftalık çalışma saatlerini düzenlemek amacıyla "Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nı hazırladı. Tasarı, Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu. Bu tasarıya ilişkin görüş ve öneriler, Meclis Başkanlığına yazılı olarak sunulabilecek.

İzmir'de protesto: İşçilerden eksik maaş alıyoruz iddiası İzmir'de protesto: İşçilerden eksik maaş alıyoruz iddiası

Yürürlükteki Kamu Görevlileri Yasası'nın çalışma saatlerini düzenleyen 105'inci maddesini değiştirmeyi öngören tasarı, kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresini yaz aylarında 35 saat, kış aylarında ise 40 saat olarak belirleyen mevcut yasa hükmünü değiştiriyor.

Değişiklik tasarısının genel gerekçesinde, özellikle yaz aylarında kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresinin az olması ve mesainin erken sona ermesi nedeniyle vatandaşların yeterli hizmet alamadığı ve ek çalışma ödeneklerinin devlet bütçesinde mali külfete yol açtığı ifade ediliyor. Bu doğrultuda, kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresinin 39 saat olarak yeniden düzenlenme ihtiyacı duyulduğu belirtiliyor.

Tasarıyla birlikte, kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresi 39 saat olarak belirlenirken, hafta sonları tatil olarak düzenleniyor. Ancak vardiya ve rotasyon usulü çalışanlar için, vardiya veya rotasyonun hafta sonuna denk gelmesi durumunda hafta sonlarında tatil uygulanmayacak.

Bu tasarıya ek olarak, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı da Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.

Bu tasarıların 18 Eylül tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Tasarılar yasalaştığında, kamu görevlilerinin çalışma saatleri ve tatil düzenlemeleri daha yeni bir yapıya kavuşacak, çalışma koşullarında bir düzenleme gerçekleştirilmiş olacak.