Özel Halk Otobüsü sahipleri İBB'den ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle eylem yapıyor! Özel Halk Otobüsü sahipleri İBB'den ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle eylem yapıyor!

Taşeron işçi; kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektördeki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere denir.

Peki, Karayolları (KİT) taşeron işçilerine ne zaman kadro verilecek?

2022 yılında başlayan çalışmalarda sona gelindi. Öncelikle milyonlarca memur ve emeklinin beklediği 3600 ek gösterge konusunda sona gelindi. Düzenlemenin tamamlanmasının ardından gözler EYT yasasına çevrilmişti. EYT'de de yaş sınırının olmayacağının açıklanması herkesi sevindirdi. EYT sorununun da çözülmesiyle sözleşmeliye ve geçici işçilere kadro çalışmasına yoğunlaşıldı. Ülkemizde çeşitli kurumlarda çalışan taşeron işçiler de kadroya geçmek için gün sayıyor. Karayolları taşşeron işçiler de 2023 yılında kadroya geçip geçmeyeceğini merakla bekliyor.

Karayolları çalışanları merakla kadroya geçecekleri günü bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz aylarda taşeron kadro açıklamasında bulunmuştu. Bilgin açıklamasında şunları söyled:"696 Sayılı KHK'yla geçen işçilerin problemleri var. Onların çözülmesi daha kolay, o konuda hazırlıklarımız tamamlandı ama orada bir başka sorun daha var, önemli bir sorun da şuydu.Yaklaşık 1 milyon işçi geçti ama o günkü şartlarda 90 bin civarında bir işçi kapsam dışında kaldı. Onların kamuya kadrolu olarak geçmesi, onlara işçi kadrosu verilmesi konusunda da bütün çalışmalarımızı tamamladık. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim." diye konuştu.

Geçici işçilere kadro verilecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçici işçilerin kadro sorununa dair de nemli açıklamalarda bulundu. Bilgin 300 bin geçici işçinin kadroya alınması için çalışmaların başlandığını belirtti. Bakan Bilgin, geçici işçilere kadro düzenlemesinin "Ay sonuna doğru Meclise intikal ettireceğiz" dedi.Bakan Bilgin açıklamasında “Önümüzde geçici işçiler dosyası var. Sayıları 300 bin. İhtiyaç duyulan sektörlerde kadrolu işçi olarak calışmaları sağlanacak” dedi.

Hangi geçici işçiler kadroya alınacak?

"Geçici işçiler özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Çaykur'da şeker fabrikalarında, Devlet Demir Yolları'nda benzeri kurumlarda çalışan kişiler, yerel yönetimlerde de var. Onların da bu beklentileri yakın zamanda karşılık bulacak."