Tüm kesimlerin işini daha kolaylaştıracak idari reformları ihmal etmediklerini bir kez daha dile getirerek, geçen haftalarda KDV konusunda sadeleştirme çalışması yapıldığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ilgili sivil toplum kuruluşları ve sektörlerle istişare içinde bu düzenlemeyi hazırladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan çalışmanın aynı zamanda vatandaşların hayat pahalılığı karşısında ezdirmeme kararlılığı ve enflasyonla mücadele programın bir parçası olduğunu söyledi.

"İlk etapta gıda ürünlerinde KDV oranı, üretim, toptan ve perakende tamamında yüzde 8'den yüzde 1'e indirmiştik.""Bu indirim 14 Şubat tarihinden itibaren et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, patates, tahıl gibi bir çok üründe bilfiil uygulanmaya başlanmıştır.

Konutlarda ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'sini 1 Mart tarihinden itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. Şimdi de temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık.

Ayrıca yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Yeme içme hizmetlerinde birinci sınıf işletme, 3 yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranını yüzde 8'e indirmiş oluyoruz."

KONUTLARDA KDV YÜZDE 8

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "konut ve arsalarda KDV sadeleştirmesi" olduğunu, "Buna göre, satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacak.

150 metrekareyi geçmeyen konutlarda KDV yüzde 8'dir. Bu büyüklüğü geçen konutların ilk 150 metrekaresi için yine yüzde 8, geçen kısmı için yüzde 18 KDV uygulanacaktır.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda 150 metrekareye kadar yüzde 1, geçen kısmı için yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır. Arsa ve arazilerin KDV oranı yüzde 8'e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine KDV ödemeden aynı işlemleri yapabileceklerini müjdeledi.

Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamındaki tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indireceklerini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV'yi yüzde 1'e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV'yi de yüzde 8'e indiriyoruz.

Gönüllülük esasına dayalı tam tevkifat uygulamasıyla bu konuda sorumluluk endişesi taşıyan mükelleflerin sorunlarını kökten çözüyoruz. Ülkemize döviz kazandırılması için yabancılara satılan konut ve iş yerlerindeki istisna süresini 1 yıldan 3 yıla çıkartıyoruz.

Oto galericilerinin araç alım satımından elde ettikleri kar ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18'e yükseltiyoruz.

Demir çelik ürünlerinin nihai tüketiciye kadarki satış aşamalarında KDV tevkifatı uygulaması getiriyoruz. Tüm bu düzenlemelerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

HIZLI ŞARJ İSTASYONU İÇİN 300 MİLYON LİRALIK DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşacakları bir diğer güzel haberin de ülkeyi elektrikli otomobil üssü haline getirecek çalışmalarla alakalı olduğunu söyledi.

Yerli otomobil Togg başta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar attıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız vasıtasıyla 81 ilimizin tamamında 1500 yüksek hızlı şarj istasyonu kurulmasına yönelik çalışmalara 300 milyon liralık destek sağlıyoruz. Amacımız bir yıl içinde ülkemizde yaygın bir yüksek hızlı şarj alt yapısı kurulmasını sağlamaktır."

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa 355 milyon lira ceza Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa 355 milyon lira ceza

Kaynak: igf