Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) bünyesinde görev yapan taşeron işçilere dair önemli bir gelişme yaşandı. Yayımlanan bir kararla birlikte, KİT'lerde hizmet veren taşeron işçiler, belirli kriterleri yerine getirmeleri durumunda işçi pozisyonunda istihdam edilebilecekler. Bu kararın pratikte hayata geçirilmesi için, bireylerin karşılamaları gereken şartlarının tespit edilmesi ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmelerinin kapsamının belirlenmesinde, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 23. maddesi temel alınacak.

Memur öğretmenlerin sorunlarının çözümüne ilişkin soru önergesi Meclis'te! Memur öğretmenlerin sorunlarının çözümüne ilişkin soru önergesi Meclis'te!

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklar, yazılı, sözlü veya uygulamalı sınavlar düzenleyerek, işçi statüsüne geçiş için gerekli nitelikleri ve talimatları belirleme sorumluluğuna sahip olacaklar. Aynı zamanda, yerleştirmelerin ayrıntıları, hizmet türleri, ünvanlar ve miktarları gibi bilgileri içeren detayları ilgili bakanlığa iletecekler.

"Sırada biliyorum KİT'lerde çalışan taşeronlar var"

Kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan işçilerin kadroya alınması hakkında açıklamalarda bulunan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yeri geldiğinde gecenin bir yarısı yatağınızdan kalkıp işinizin başına gidiyorsunuz. Yeri geldiğinde bir telefonla en sevdiklerinizin yanından ayrılıp tekrar işbaşı yapıyorsunuz. Her an hazır ve nazırsınız. Zahmetli, zahmetli olduğu kadar da fedakarlık gerektiren bir iş yapıyorsunuz. Başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere bizler de sizlerin emeğinize emanetimiz gözüyle bakıyoruz. Aramızdaki hukuk emin olun yazılı belgelerin, kağıtların çok ötesinde kardeşlik hukukuna dayanıyor. Tek bir damla alın terinizi ziyan etmemek için adeta kılı kırk yarıyoruz. Sizden gelen, sendika temsilcilerinizden, başkanlarınızdan gelen talepleri, çalışmaları için Sayın Cumhurbaşkanı'mız ilgili arkadaşlarımıza da hızla havale ediyor. Örneğin geçici işçi pozisyonunda çalışan madenci kardeşlerimizin daimi işçi kadrolarında istihdam edilmelerini sağladık. Bakanlıklardaki genel bütçeye tabi taşeron işçilerimizin kadroya geçişini tamamladık. Sırada biliyorum KİT'lerde çalışan taşeronlar var. O çalışmaları da büyük oranda tamamladık ama araya seçim girdiği için maalesef yetiştiremedik. İnşallah seçimden sonra yapacağımız ilk işlerden biri KİT'lerde taşeron kadrolarda çalışan işçilerimizin kadroya dahil edilmesi olacak. Bu başta Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin ile götürdüğümüz bir konudur. İnşallah o ekip şu anda teknik bir çalışmada belli bir noktaya geldi. Burada Personel Genel Müdürümüz de var. Kısa bir süre içinde o süreci de aşmış olacağız."