Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi sürecinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-B maddesi temel dayanak haline getirilerek, mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle sözleşmeli personel statüsü yeniden belirlenmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte, mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmeli personelin kadroya geçişi için belirli şartlar ve süreler öngörülmüştür.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nda, sözleşmeliden kadroya geçişin 3+1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşeceği açıklanmıştır. Halihazırda 3 yılını doldurmuş olan sözleşmeliler, hemen aday memurluğa geçiş yapabilecekken, bu süreyi tamamlamamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı haktan faydalanabilecektir. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir.

Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini, isteğe bağlı olarak kadroya geçebilecektir. Sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kamu çalışanları kadro kapsamı dışında kalacaktır.

Kadroya geçmek istemeyen personellerin hakları, görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek ve daha sonra kadroları kendiliğinden ilga edilecektir. Kadroya geçen personeller ise kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık bir sürecin ardından sahip olabilecektir. Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler ise sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecektir. Bu düzenleme ile kamu çalışanlarının sözleşmeli kadrolu statüsü daha adil ve sürdürülebilir hale getirilerek önemli bir sorunun çözümü hedeflenmektedir.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Kadro Durumu

Kamu İktisadi Teşebbüsü, ülkelere göre değişen bir kavramdır ve genel olarak ekonomik alanda faaliyet gösteren devlet kuruluşlarına verilen isimdir. Türkiye'de de KİT'ler, kamu kaynaklarını kullanarak ekonomik alanda faaliyet gösteren devlet kuruluşlarıdır. Önceleri sermayelerinin tamamı devlete ait olan KİT'ler, daha sonraları yapılan yasal değişikliklerle özel kesimle ortaklık şeklinde kurulmalarına izin verilmiş ve sayıları hızla artmıştır.

Ancak KİT'lerde sözleşmeli personel olarak çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-B maddesi uyarınca sözleşmeli memur olarak kabul edilmektedirler. Bu nedenle KİT'lerde çalışanlar, 657'li memurlar gibi haklara sahip olmaktadır ve taşeron işçi kapsamına girmemektedir.

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

KİT'ler, ülkedeki ekonomik faaliyetlerde önemli bir rol oynamakta ve genellikle stratejik öneme sahip alanlarda hizmet vermektedirler. Bu kapsamda Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş., Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO), Elektrik Üretim A.Ş., Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü (ESK), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ETİ MADEN), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) gibi kurumlar KİT'lere örnek olarak verilebilir.

Ancak KİT'lerdeki sözleşmeli personeller de, yeni düzenlemeyle kadroya geçiş hakkından faydalanabileceklerdir. Kadro düzenlemesi henüz yasalaşmamış olup, Meclis süreci tamamlandıktan ve yasalaştıktan sonra resmi olarak yürürlüğe girecektir. Bu düzenlemeyle KİT'lerdeki sözleşmeli personeller de kadroya geçme imkanına sahip olacaktır.