Geçmiş tarihlerde Avrupa sömürgesi ülkelerden biri olan Somali günümüzde adından sıkça söz ettiriyor. 

1884’te İngiltere, 1887’de de İtalyanlar tarafından sömürgeleştirilen ülke sömürge döneminde sömürge güçlerine karşı isyanlar başlattı ve bu isyanlar kanlı bir biçimde bastırıldı.

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail’i 1967 sınırlarını kabul etmeye davet etmemiz lazım Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail’i 1967 sınırlarını kabul etmeye davet etmemiz lazım

Günümüzde Fransa'nın sömürge geçmişinden gelen tarihi bağ nedeniyle etkisini yoğun biçimde sürdürdüğü Somali, Türkiye ile girdiği ekonomik işbirlikleri ile dikkat çekiyor ve Avrupa sömürü etkisini topraklarında zayıflatmaya çalışıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile petrol ve doğal gaz alanında işbirliğini geliştirmek üzere hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladıkları aktarılıyor.

X PLATFORMU ÜZERİNDEN PAYLAŞIM YAPILDI

Bakan Bayraktar yaptığı paylaşımda "Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile Somali'nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında ikili işbirliğini geliştirmek üzere bir hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladık. Bu anlaşma ile Somali'nin sahip olduğu kaynakları Somali halkına kazandırmak üzere ortak faaliyetler gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin Afrika Boynuzu'ndaki varlığını enerji alanındaki yeni işbirlikleri ile güçlendirmeyi hedefliyoruz." ifadelerine yer vererek Somalili mevkidaşı Mohamed ile Somali'nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik görüştüklerini belirtti.

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya