Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum komitesi, maymun çiçeğini küresel bir kriz olarak ilan edip etmemeyi haftalar içinde ikinci kez değerlendirmek üzere Perşembe günü toplanırken, bazı bilim adamları Afrika'daki ve gelişmiş ülkelerdeki salgınlar arasındaki çarpıcı farklılıkların herhangi bir koordineli müdahaleyi zorlaştıracağını söylüyorlar.

Afrikalı yetkililer, kıtanın salgınını zaten acil bir durum olarak ele aldıklarını söylüyor. Ancak başka yerlerdeki uzmanlar, Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesindeki maymun çiçeği hastalığının hafif versiyonunun, virüs durdurulamasa bile acil durum bildirimini gereksiz kıldığını söylüyor. İngiliz yetkililer son zamanlarda, ciddiyet eksikliği nedeniyle hastalık değerlendirmelerini düşürdüler.

Monkeypox, hastalıklı vahşi hayvanların zaman zaman kırsal alanlardaki insanları nispeten kontrollü salgınlarla enfekte ettiği orta ve batı Afrika'nın bazı bölgelerinde on yıllardır yerleşiktir. Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesindeki hastalık, en azından Mayıs ayından bu yana gey ve biseksüel erkekler arasında dolaştı. Zengin ülkelerdeki salgın muhtemelen İspanya ve Belçika'daki iki rağbette seks tarafından tetiklendi.

Bazı uzmanlar bunlardan endişe ediyor ve diğer farklılıklar muhtemelen fakir ve zengin ülkeler arasındaki mevcut tıbbi eşitsizlikleri derinleştirebilir.

Şu anda dünya çapında yaklaşık 15.000 maymun çiçeği vakası var. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve diğer ülkeler milyonlarca aşı satın almış olsa da, hiçbiri Afrika'ya gitmedi, burada daha şiddetli bir maymun çiçeği türünün 70'ten fazla insanı öldürdüğü Afrika'ya gitmedi. Zengin ülkeler henüz herhangi bir maymun çiçeği ölümü bildirmedi.

Daha önce DSÖ'ye bulaşıcı hastalıklar konusunda danışmanlık yapmış olan Britanya Doğu Anglia Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Dr. Paul Hunter, "Afrika'da yaşananlar, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki salgından neredeyse tamamen farklı" dedi.

BM sağlık ajansı bu hafta Afrika dışında, bildirilen tüm maymun çiçeği vakalarının %99'unun erkeklerde olduğunu ve bunların %98'inin diğer erkeklerle seks yapan erkeklerde olduğunu söyledi. Yine de hastalık, cinsel yönelimi ne olursa olsun, bir maymun çiçeği hastasıyla yakın, fiziksel temasta bulunan herkese bulaşabilir.

Hunter, "Bu çok aktif gey cinsel ağlarında, gerçekten, gerçekten insanların ne yaptıklarını bilmelerini istemeyen ve kendileri her zaman kiminle seks yaptıklarını bilmeyebilecek erkekler var" dedi.

Bu erkeklerden bazıları kadınlarla evli olabilir veya ailelerinin cinsel aktivitelerinden habersiz olabilir, bu da "temas takibini son derece zorlaştırır ve hatta insanlardan test için öne çıkmalarını istemek gibi şeyleri" yapar, dedi Hunter, aşının neden en etkili yol olabileceğini açıkladı. salgını kapatmak için.

Sınırlı verilerin maymun çiçeği hastalığının çoğunlukla enfekte hayvanlardan insanlara bulaştığını gösterdiği Afrika'da durum muhtemelen böyle değil. Afrikalı uzmanlar, LGBTQ bireylere yönelik sınırlı gözetim ve damgalama göz önüne alındığında, eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında vakaların kaybolabileceğini kabul etseler de, yetkililer hastalığı kontrol etmek için izolasyon ve eğitim gibi standart önlemlere güvendiler.

Kongo Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nün küresel sağlık departmanını yöneten bir virolog olan Dr. Placide Mbala, Afrika ve Batı'daki hastalar arasında da gözle görülür farklılıklar olduğunu söyledi.

Mbala, "Burada (Kongo'da) üç ila dört gün sonra çok hızlı bir şekilde maymun çiçeğine maruz kalan insanlarda görünür lezyonlar görüyoruz" dedi ve bu kadar çok görünür lezyonu olan birinin halka çıkma olasılığının düşük olduğunu ve böylece daha fazla bulaşmayı önlediğini de sözlerine ekledi.

Ancak İngiltere ve ABD dahil ülkelerde doktorlar, enfekte olmuş bazı kişilerin, genellikle cinsel organlarında yalnızca bir veya iki lezyonla karşılaştığını gözlemledi.

Mbala, "O kişiyle sadece bir takside veya barda olsanız bunu fark etmezsiniz" dedi. "Yani Batı'da, bu görünür lezyonları olmayan insanlar hastalığı sessizce yayıyor olabilir." dedi.

Küresel salgını durdurmak için farklı ülkelerde farklı yaklaşımlara ihtiyaç duyulacağını ve Ebola ve COVID-19'u durdurmak için kullanılanlar gibi dünya çapında tek bir yanıt stratejisi benimsemeyi zorlaştıracağını söyledi.

Nijerya'daki Nijer Delta Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Dr. Dimie Ogoina, dünyanın sınırlı aşı stoğunun, zengin ülkelerin istiflenmesinden sonra yoksul ülkelerin eli boş kaldığı koronavirüs pandemisinde ortaya çıkan sorunların tekrarlanmasına neden olacağından korktuğunu söyledi.

DSÖ'nün maymun çiçeği acil durum komitesinde yer alan Ogoina, "Sadece Avrupa ve Amerika'daki salgını kontrol etmek mantıklı değil çünkü o zaman Afrika'daki (hayvan) salgının kaynağına sahip olacaksınız" dedi.

İlaç kullanırken dikkat! Uzman isim uyardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar neler? İlaç kullanırken dikkat! Uzman isim uyardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar neler?

Bu hafta. ABD'li yetkililer, önümüzdeki birkaç gün içinde eyaletlere 100.000'den fazla maymun çiçeği aşısı dozunun gönderildiğini ve önümüzdeki aylar için birkaç milyon daha fazla sipariş verildiğini söyledi. ABD şimdiye kadar 2.000'den fazla vaka bildirdi ve her gün yüzlercesi daha eklendi.

Bazı ABD halk sağlığı uzmanları, salgının maymun çiçeğinin cinsel yolla bulaşan yeni bir hastalık haline gelmesine yetecek kadar yaygınlaşıp yaygınlaşmadığını merak etmeye başladılar.

Maymun çiçeği hastalığını küresel bir acil durum olarak ilan etmek, çoğu ülkede hastalığın hafif düzeyde görülmesine rağmen, istemeden de olsa aşı telaşını daha da kötüleştirebilir.

İngiltere'de maymun çiçeği hastalarını tedavi eden Dr. Hugh Adler, gey ve biseksüel erkeklerin ötesinde çok fazla ciddi vaka veya enfeksiyon olmadığını söyledi. Yine de, salgın İngiltere'de her iki haftada bir ikiye katlandığından, daha fazla aşı bulunmamasının sinir bozucu olduğunu söyledi.

"Maymun çiçeğini küresel bir acil durum olarak yeniden sınıflandırmak (aşılar mevcut) yapacaksa, belki de yapılması gereken budur" dedi. Ancak ideal bir dünyada acil durum ilanı olmadan da gerekli müdahaleleri yapabilmemiz gerekir” dedi.

Bu haberde kaynak ANews'tir.